BNR: Piaţa este departe de a fi optimizată din punct de vedere al lichidităţii

Piaţa este departe de a fi optimizată din punct de vedere al lichidităţii, a declarat, marţi, 18 mai, în cadrul unui colocviu de politică monetară, Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

‘Într-un peisaj al cercetării economice pe politică monetară, pasul următor este să descoperi lucruri noi. După 20 de ani, anumite preocupări pe politică monetară rămân pe aceleaşi zone, una dintre ele fiind problema lichidităţii.

Lichiditatea de pe piaţă este foarte volatilă. Piaţa este departe de a fi optimizată din punct de vedere al lichidităţii’, a afirmat Popa.

Potrivit oficialului BNR, instituţia pe care o reprezintă a făcut tot posibilul pentru a pregăti instituţiile de credit să-şi menţină lichidităţile.

‘Principala armă a economiei din anii ’60 era absenţa microfundamentelor. În anii ’90, modelarea comportamentală duce la modificări mult mai importante. Am încercat să pregătim instituţiile de credit pentru trecerea de la abundenţa de lichidate la o scădere a acesteia, pusă dramatic în evidenţă de evenimentele din octombrie 2008, odată cu declanşarea crizei financiare’, a precizat viceguvernatorul BNR.

Acesta a adăugat că ‘revenirea crizei a pus din nou lumina pe interfaţa concretă dintre sectoarele financiar şi real, pe transmisia economică şi pe tangenţa între economia ‘ortodoxă’ şi elementele explorate, dar neimplementate complet, cum ar fi canalul de credit’.

BNR organizează, marţi, 18 mai, cea de-a treia ediţie a Colocviilor de politică monetară, cu tema ‘Provocări actuale la adresa politicii monetare’.

Printre subiectele ce vor fi abordate se numără lichiditatea din sistemul bancar, rigidităţile reale şi nominale în economia României, persistenţa inflaţiei.

La Colocviile de politică monetară participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, directorul adjunct al Direcţiei Politică Monetară şi Modelare Macroeconomică BNR, Dorina Antohi, şeful Direcţiei Politică Monetară şi Modelare Macroeconomică BNR, Cezar Boţel, directorul general al BRD Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, economistul şef al ING Bank, Nicolae Chideşciuc, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, economistul principal al Bancpost EFG, Dan Bucşă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata