BNR pune în circulaţie, în scop numismatic, o monedă de argint dedicată aniversării a 135 de ani de la înfiinţare

Banca Națională a României lansează, joi, 16 aprilie, în circuitul numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României, potrivit unui comunicat al instituției.

Monedele au valoare nominală de 10 lei, sunt din argint cu titlul 999?, forma rotundă, diametrul de 37 milimetri, greutatea de 31,103 grame, calitate proof și cantul zimțat.

Potrivit comunicatului, aversul monedei redă o imagine de epocă a Palatului Vechi al Băncii Naționale a României și a ansamblului statuar dedicat lui Eugeniu Carada, inscripția în arc de cerc ‘ROMANIA’, stema României, valoarea nominală ’10 LEI’ și anul de emisiune ‘2015’.

Reversul monedei prezintă imaginea Sălii de Consiliu din Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, portretul regelui Carol I și inscripțiile în arc de cerc ‘BANCA NATIONALA A ROMANIEI’, ‘135 ANI’ și ‘Carol I’.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile româna, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central, se precizează în comunicatul BNR.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de monede. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, este de 340 lei/bucată.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, iar punerea lor în circulație se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata