BNS cere constituirea unui grup de lucru pe tema respectării legislaţiei privind combaterea fenomenelor de dopaj

Blocul Naţional Sindical (BNS) cere constituirea, în regim de urgenţă, a unui grup de lucru pe tema respectării legislaţiei privind combaterea fenomenelor de dopaj în sport, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele BNS, Dumitru Costin, după ieşirea de la discuţiile avute în Consiliul Naţional Tripartit.

„La reuniunea de astăzi (marţi, n.r.) a CNT-ului, la diverse, Blocul Naţional Sindical, ca singură structură sindicală care reprezintă sportivi profesionişti, a făcut o propunere prim-ministrului şi Guvernului României pentru constituirea în regim de urgenţă a unui grup de lucru interministerial care să cuprindă, pe lângă reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sporturilor, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidoping, care se află în directa coordonare a premierului, astfel încât să fie verificate toate federaţiile sportive şi ligile profesioniste cât şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român în ceea ce priveşte modul în care respectă Legea 266 pentru combaterea fenomenelor de doping din sport. Pentru că prin această lege sunt instituite nişte obligaţii pentru toate entităţile pe care le-am menţionat”, a spus Dumitru Costin.

El a afirmat că a sugerat deschiderea unor anchete şi investigaţii care să vizeze toate clinicile din România care oferă „nişte tipuri de proceduri” care pentru un cetăţean de rând sunt permise însă pentru sportivii de performanţă sunt interzise în baza reglementărilor internaţionale ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), cum ar fi terapiile intervenţioniste cu laser care au făcut şi fac obiectul unor cercetări în derulare ale Agenţiei Naţionale Antidoping dar şi ale organizaţiei mondiale.

„Am cerut un control asupra tuturor acestor clinici, care în marea lor majoritate se declară a fi clinici de înfrumuseţare, un control asupra informaţiilor pe care acestea le pot pune la dispoziţie privitoare la bazele de date cu cetăţenii care au utilizat aceste practici care pentru sportivi sunt interzise”, a declarat Dumitru Costin.

El a precizat că, în situaţia în care se identifică în România sportivi de performanţă care au utilizat asemenea proceduri, trebuie să se aplice reglementările în vigoare şi să se introducă, print-un act normativ, o hotărâre de guvern sau un ordin al ministrului Sănătăţii, obligaţia tuturor acelor clinici ca în momentul în care oferă aceste tipuri de servicii să facă o informare prealabilă inclusiv pentru cei care pot fi sportivi de performanţă şi pot intra sub sancţiuni sportive.

Dumitru Costin a spus că riscul este să ne trezim cu sportivi de performanţă care vor fi trimişi la jocurile olimpice şi mai târziu WADA să-i identifice şi să-i sancţioneze, iar România să fie afectată la nivelul întregului sport în ceea ce priveşte participarea sportivilor români în competiţii internaţionale.

Handbalistele formaţiei Corona Braşov, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu şi Daciana Hosu, au folosit terapia cu laser intravenos, o metodă care este interzisă de regulamentul AMA/WADA. Agenţia Naţională Anti-Doping le-a notificat pe sportive ca fiind suspectate de utilizarea unei metode interzise.

Cristina Laslo şi Bianca Bazaliu făceau parte din lotul de 18 jucătoare convocat de selecţionerul echipei naţionale de handbal a României, suedezul Tomas Ryde, pentru Campionatul Mondial din Japonia, care va avea loc între 30 noiembrie şi 15 decembrie. Federaţia Română de Handbal a decis ca Laslo şi Bazaliu să nu mai facă deplasarea în Japonia pentru Campionatul Mondial.

Sursa foto: realitatea.net

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata