BNS continuă acţiunile de protest

Biroul Executiv al Blocului Naţional Sindical, întrunit miercuri, 16 iunie,  în şedinţă de urgenţă după votul dat marţi în Parlamentul României pe marginea moţiunii de cenzură, a decis să continue acţiunile împotriva Guvernului României, stabilind un plan care are în vedere proteste de stradă, dar şi măsuri de natură juridică, a declarat Ioan Pisc, prim-vicepreşedinte al BNS.

Protestele vor continua la Palatul Cotroceni la o dată ce va fi stabilită de comun acord cu celelalte confederaţii sindicale la întâlnirea ce va avea loc joi, 17 iunie 2010.

De asemenea, sindicatele BNS de la nivelul companiilor şi instituţiilor publice vor începe demersurile pentru deschiderea de conflicte de muncă, ce vor fi urmate de greve acolo unde se îndeplinesc formalităţile legale.

‘În ceea ce priveşte demersurile de natură juridică îndreptate împotriva Executivului, BNS va acorda asistenţă fiecărui sindicalist afiliat la BNS care este afectat de măsurile de austeritate şi care doreşte să dea în judecată Guvernul’, susţine Pisc.

La BNS sunt afiliaţi circa 50.000 de sindicalişti din sectorul bugetar (administraţie publică, penitenciare, protecţia copilului, instituţii de cultură, biblioteci, etc) care pot depune acţiuni în instanţă şi pe care BNS îi va consilia prin experţii săi la nivel central şi local.

Blocul Naţional Sindical va pune şi la dispoziţia pensionarilor un pachet informativ detaliat cu privire la procedurile tehnice pe care le au de îndeplinit dacă, la rândul lor, doresc să dea în judecată Guvernul.

Biroul Executiv a decis, tot miercuri, să strângă informaţii de la organizaţiile membre şi să se îndrepte în instanţă şi împotriva miniştrilor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile.

În ceea ce îi priveşte pe membrii Parlamentului care nu au votat moţiunea de cenzură, Blocul Naţional Sindical va începe, în teritoriu, o campanie publică împotriva acestora. Asfel, la nivel de colegii vor fi distribuite afişe, însoţite de fotografiile parlamentarilor, astfel încât populaţia să fie informată cu privire la identitatea celor care au dat gir pachetului de măsuri de austeritate propus de Guvern.

O altă decizie luată de BEX BNS a fost ca reprezentanţii confederaţiei în structurile de dialog social să nu mai participe la şedinţe atâta timp cât premierul Emil Boc rămâne în funcţie.

Blocul Naţional Sindical refuză să participe la simulacrul de dialog social şi va sesiza Parlamentul European şi Comisia Europeană cu privire la faptul că atât Preşedinţia cât şi Guvernul României încalcă una dintre condiţiile de bază din tratatul de aderare – funcţionarea dialogului social’, mai spune Pisc.

Având în vedere eşecul înregistrat de mişcarea sindicală, concretizat în adoptarea măsurilor de austeritate, Dumitru Costin şi-a depus, miercuri mandatul din funcţia de preşedinte al Blocului Naţional Sindical. Consiliul Naţional al confederaţiei se va întruni la începutul lunii iulie şi va decide cine va fi înlocuitorul său – interimar până la Congresul de anul viitor.

‘Prin depunerea mandatului Dumitru Costin îşi asumă responsabilitatea pentru eşecul înregistrat de mişcarea sindicală şi trage un semnal de alarmă, cel puţin la nivelul BNS, că organizaţiile sindicale trebuie să intre într-un proces drastic de reformare.

Costin consideră că respingerea moţiunii de către parlamentari, precum şi faptul că autorităţile ignoră orice punct de vedere venit dinspre zona sindicală, reprezintă o consecinţă directă a slăbiciunii de care a dat şi dă dovadă mişcarea sindicală în ansamblul său’, îşi încheie declaraţia Ioan Pisc, prim-vicepreşedinte al BNS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata