BNS este de acord cu modificarea legislaţiei doar în ce priveşte inspecţia muncii

Blocul Naţional Sindical susţine modificarea legislaţiei muncii doar în ce priveşte inspecţia, pentru a preveni munca la negru sau la gri, a declarat vineri (20 august 2010) liderul BNS, Dumitru Costin, la finalul unei întrevedere între premierul Emil Boc, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi reprezentanţi ai sindicatelor.

„În ceea ce priveşte modificări la legislaţie, aici, noi cei din BNS suntem doar pentru modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte inspecţia muncii. Am şi insistat ca acest subiect să devină prioritar, pentru că, din păcate, absenţa unei inspecţii a muncii eficientă duce la creşterea alarmantă a celor care muncesc la negru sau la gri şi pe cale de consecinţă din ce în ce mai puţine venituri la sistemul public de pensii şi din ce în ce mai puţine venituri la sistemul public de sănătate”, a precizat Dumitru Costin.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, a declarat că CSDR doreşte să se discute despre flexibilizarea Codului Muncii abia după ce întreg pachetul de legi va fi armonizat cu directivele UE şi convenţiile OIM.
„S-a discutat ca, în perioada următoare, să se discute întreg pachetul de legi care reglementează raporturile de muncă, respectiv legea sindicatelor, legea conflictelor, legea contractelor şi inclusiv legea patronatelor.

Au fost propuneri şi pentru Codul Muncii, dar poziţia confederaţiei a fost ca acesta să se discute după ce întreg pachetul de legi va fi armonizat la convenţiile OIM şi la directivele UE şi când vor fi promovate actele normative privind tribunalele muncii, atunci vom putea discuta şi despre flexibilizarea Codului Muncii”, a declarat Baciu.
Primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, temele de discuţii fiind salarizarea şi legislaţia muncii.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, joi, la conferinţa Focus Energetic, că în această toamnă ar urma să fie modificat Codul Muncii, pentru flexibilizarea relaţiei dintre angajator şi angajat. „Codul Muncii va fi modificat în toamna acestui an. Veţi avea o surpriză în acest sens.

Acesta va fi modificat deoarece este necesară flexibilizarea relaţiei dintre angajator şi angajat şi crearea unui parteneriat mai simplu între muncitor şi angajat”, a afirmat Adriean Videanu. Primul-ministru Emil Boc declara, săptămâna trecută, că nu va ezita să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului, în toamnă, pentru adoptarea unor proiecte precum modificarea Codului Muncii sau Legea unitară de salarizare, dacă va fi nevoie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata