BNS nu va permite aprecierea francului elveţian din cauza deflaţiei

Banca Naţională a Elveţiei (BNS) va lupta împotriva unei aprecieri excesive a francului elveţian, a anunţat preşedintele BNS, Philipp Hildebrand, deoarece moneda elveţiană s-a apreciat puternic faţă de euro, transmite AFP.

‘Este clar că pe termen scurt orice tip de instabilitate pe pieţe va avea repercursiuni negative asupra Elveţiei. Nu vom permite aprecierea excesivă a francului elveţian, care ar putea genera deflaţie’, a afirmat oficialul Băncii Naţionale a Elveţiei.

Îngrijorată că un franc puternic va afecta exporturile ţării, BNS a luptat împotriva aprecierii francului elveţian faţă de moneda europeană prin cumpărarea de euro.

Presa a estimat că numai săptămâna trecută Banca Naţională a Elveţiei a achiziţionat până la 30 miliarde de euro. Cu toate acestea, moneda elveţiană a atins joia trecută nivelul record de 1,4 franci pentru un euro, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia din Grecia.

În 2009, Produsul Intern Brut al Elveţiei s-a contractat cu 1,5 la sută, cel mai semnificativ declin din 1975.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) trebuie să înăsprească politica monetară, dar este prea curând pentru o creştere rapidă a ratei dobânzii de referinţă, a declarat recent vicepreşedintele SNB, Thomas Jordan.

Întrebat de ziarişti dacă tendinţele inflaţioniste cer o rapidă înăsprire, Jordan a afirmat: ‘Este prea curând pentru asta. Totuşi, pe termen mediu politica monetară trebuie să devină mai restrictivă’.

Thomas Jordan a explicat că actuala politică de expansiune nu va mai fi pentru mult timp compatibilă cu stabilitatea preţurilor, dacă economia Elveţiei se redresează conform aşteptărilor şi va fi necesar să fie corectată.

‘Dar cursul de schimb influenţează condiţiile monetare. Cu un franc elveţian puternic, nu va fi necesară o ajustare a ratei dobânzii în acelaşi ritm cu al deprecierii monedei’, a declarat vicepreşedintele SNB.

El a adăugat că aprecierea francului elveţian din ultimele săptămâni nu reprezintă un obstacol în calea redresării economiei Elveţiei.

Jordan a explicat că problemele financiare cu care se confruntă Grecia şi alte state europene au afectat euro şi au contribuit la aprecierea francului elveţian, văzut de mulţi ca fiind mai sigur.

Citește și
2 Comentarii
  1. adrian staicu spune

    buna ziua ma dumesc adrian staicu si am o intrebare ,am un credit in franci elvetieni la contractarea creditului francul era 1.9 lei si acum este 3.3 lei rata mi sa dublat aproape ,cit mai are de gind sa creasca aceasta moneda ,sau mai bine cam cind ar trebui sa scada? va multumesc.

  2. Lucian spune

    si eu sunt interesat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata