Boagiu (PDL): Ponta e pasibil de plângere penală pentru că nu a prezentat în Parlament propunerea de comisar

Prim-vicepreședintele PDL Anca Boagiu susține că premierul Victor Ponta „minte” și încalcă interesele României în privința persoanei nominalizate pentru funcția de comisar european și că șeful Executivului este „pasibil” de plângere penală pentru refuzul de a prezenta informații pe această temă Parlamentului.

„Plângerea penală este în lucru, în momentul acesta, cu avocații. Din punctul meu de vedere, ca senator și președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, pe legislația română era obligat să vină în Parlamentul României cu comisarul pe care l-a propus. Să intre în audieri (…), după care rezultatul audierilor trebuiau să fie validate în Birourile reunite ale celor două Camere și abia apoi să facă nominalizarea legală. Cerându-i în mod repetat să prezinte candidații, pe care nu i-a prezentat, scrisoarea a stat pitită, ascunsă în sertare, nu a văzut-o nimeni, este un refuz de a prezenta informații Parlamentului României și care poate să constituie fapte penale. Refuzul de a prezenta informații de către Guvern sau de către un membru al Guvernului poate să constituie faptă penală. În momentul acesta analizăm cu avocații toate informațiile pe care le avem și sperăm să vedem și documentele oficiale care zac prin niște sertare”, a spus Boagiu.

Senatoarea Anca Boagiu a prezentat o scrisoare pe care premierul Victor Ponta ar fi trimis-o, pe 31 iulie, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Am în față o scrisoare oficială pe care domnul Victor Viorel Ponta a trimis-o, ca nominalizare, președintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. (…) În această scrisoare, domnul Ponta îi transmite președintelui ales al Comisiei Europene nominalizarea, spunând că domnul Cioloș (…) este prima alegere, prima opțiune, prima propunere pe care România o face pentru portofoliul de comisar și, conform procedurii europene specifice, face propunerea Dacian Cioloș pentru portofoliul de Dezvoltare Regională sau Agricultură. După care, spune Ponta, dacă această primă propunere nu va fi acceptată, atunci vă facem o a doua propunere de candidatură pentru Comisia Europeană, care este doamna Crețu (…) pentru un portofoliu ce va fi discutat cu dvs în funcție de viitoarea structură pe care dvs o prevedeți pentru viitoarea Comisie Europeană. Deci, Victor Viorel Ponta spune nu cer Dezvoltare, cer orice îmi dați, dacă îmi dați pentru Corina Crețu. Asta este minciuna, dovada asumată prin semnătură”, a mai declarat Anca Boagiu.

Prim-vicepreședintele PDL a susținut că premierul „nu a avut tăria să negocieze”.

„Victor Viorel nu a avut tăria să negocieze. Să se bată pentru portofoliile care erau, sincer, deja negociate. Dacă propunerea era și rămânea ferm — Dacian Cioloș era la bătaie în continuare pentru portofoliul Dezvoltare Regională, dar dacă el a cerut ce o fi”, a adăugat Boagiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata