Boardul FMI va discuta pe 19 februarie 2010 Raportul despre România

Boardul de Conducere al Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va întruni pe data de 19 februarie, pentru a analiza Raportul de evaluare a îndeplinirii de către România a prevederilor Acordului Stand-By, informează o ştire apărută vineri (12 februarie 2010) pe site-ul FMI.

În cazul aprobării Raportului de evaluare realizat de misiunea care s-a aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie, condusă de Jeffrey Franks, vor putea fi acordate tranşele a treia şi a patra ale împrumutului, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro.
În cadrul conferinţei de presă care a avut loc la Bucureşti, Jeffrey Franks s-a arătat satisfăcut de rezultatele analizei şi ale convorbirilor cu autorităţile române şi a precizat că va recomanda Board-ului încheierea Raportului de evaluare şi, implicit, acordarea celor două tranşe.

Conform uzanţelor FMI, în 48 de ore de la avizarea încheierii favorabile a Raportului de evaluare, împrumutul este eliberat şi transferat ţării beneficiare. Jumătate din cele 2,3 miliarde de euro vor merge în contul Băncii Naţionale a României, pentru consolidarea rezervei valutare, iar jumătate în cel al Ministerului Finanţelor Publice, pentru echilibrarea deficitului bugetar.

Acordul semnat de România şi FMI anul trecut, în luna mai, prevede acordarea unui împrumut în sumă totală de 12,9 miliarde de euro, divizat în 8 tranşe. Până în prezent, România a încasat primele două tranşe de la FMI în valoare totală de 6,9 miliarde de euro, precum şi un miliard şi jumătate de euro din împrumutul de cinci miliarde de euro, acordat de Uniunea Europeană.
Urmează ca UE să vireze României tranşa a doua, în valoare de un miliard de euro. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că, din vară, România a putea opta pentru un nou tip de acord cu FMI, de tip precautionary stand-by.

Mihai Tănăsescu, special advisor şi membru al Board-ului FMI, a declarat că ‘discuţia despre trecerea la un acord de tip precautionary este puţin prematură şi am putea avea o evaluare a unei astfel de decizii în aprilie sau mai 2010, când va veni la Bucureşti următoarea misiune de evaluare a FMI. Obiectivul trebuie analizat cu multă atenţie şi într-un context general.

În cazul în care se va lua o decizie în favoarea adoptării unui Acord Precautionary Stand-By, în locul celui Stand-By, se va transmite un semnal foarte pozitiv, având în vedere că România îşi va continua reformele sub un program al Fondului şi va arăta că a depăşit un moment dificil şi îşi poate asigura finanţarea proprie din piaţa internă şi externă. În acelaşi timp, o astfel de decizie ar arăta că România are un angajament foarte ferm pentru a continua reformele’.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria a precizat că ‘este categoric posibil ca România să opteze pentru un acord de tip precautionary şi rămâne la latitudinea autorităţilor române să decidă dacă vor dori să utilizeze tranşele care vor fi aprobate de boardul FMI sau nu.’
În ceea ce priveşte modalitatea de lucru, şeful Biroului FMI de la Bucureşti a spus că şi în cazul în care se va ajunge la un acord de tip precautionary, FMI va continua să trimită misiuni trimestriale de evaluare în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata