Boc îi răspunde ministrului Oprea: Doar la 7.250 de militari le-ar putea scădea pensiile

Boc îi răspunde ministrului Oprea: Doar la 7.000 de militari le-ar putea scădea pensiile
Şeful Guvernului a declarat în plenul Senatului că pensiile majorităţii militarilor nu vor fi afectate de noua lege a pensiilor. Boc a adăugat că pentru artişti, pentru militarii din teatrele de război şi pentru poliţiştii care veghează siguranţa în stradă, statul ar urma să găsească o soluţie de recompensare, sub forma unor rente de merit.
„Prin noua lege a salarizării unitare nu vor scădea pensiile militarilor. 82.000 de persoane care au  pensii militare. Din toate simulările pe care ministerul le-a făcut rezultă că nu vor scădea pensiile care au o valoare în jurul la 30.000.000 de lei vechi. Se aplică principiul contributivităţii şi aici. Pensiile militarilor nu vor scădea”, a declarat premierul Emil Boc, în plenul Senatului, în cadrul discursului său pe tema legii pensiilor.
Premierul Emil Boc a menţionat că militarii nu reprezintă singura categorie profesională care depune un efort susţinut la locul de muncă. „De ce să nu avem pensii speciale şi pentru medici, pentru omul care munceşte la şaibă de dimineaţa până seara ?”, a spus Boc.
„Sunt categorii sociale în România, sunt oameni care trebuie priviţi oarecum special şi recompensaţi special pentru ceea ce fac. Am spus, susţin în cazul artiştilor, pentru că nu sunt foarte mulţi, să putem avea un mecanism prin care să-i răsplătim pe marii artişti ai neamului. Sunt de asemenea de acord, şi am spus, ca pentru militarii care apără România pe front în afara graniţelor ţării, în Afganistan sau în altă parte, pentru acei militari care-şi pun viaţa în pericol pe front, acolo, da, să ne gândim la o formă de rentă de merit. Pentru acea persoană, pentru acele persoane punctual, prin care ţara să-şi arate recunonştinţa inclusiv materială pentru efort. Dar repet, ţintit şi punctual. Pentru poliţiştii care stau în faţa infractorului şi ne apără siguranţa de zi cu zi, pentru aceia care lucrează direct în stradă şi-şi pun în pericol viaţa putem discuta posibilitatea unei rente de merit – individual, pe bază de performanţă, recunoaşterea societăţii printr-o formă suplimentară de venit. Societatea românească îşi poate permite acest lucru şi Guvernul va susţine un asemenea demers”, mai spune premierul.
Emil Boc a explicat că acest proiect de lege trebuie făcut pentru toată societatea, respectând toate categoriile profesionale.
„Nu este o lege îndreptată împotriva nimănui. Se spune că vor scădea pensiile, lucru neadevărat. Dimpotrivă vor creşte, dar pe baza unui mecanism care poate fi susţinut pe termen lung”, a explicat acesta.
Premierul a mai adăugat că astăzi, ca să se poată plăti pensiile în România, bugetul de pensii trebuie împrumutat cu 1,7 miliarde de euro în 2010. „Dacă actualul sistem nu se schimbă, de la 1,3% din PIB, se va ajunge să se ia de la bugetul de stat 6% din PIB”, a declarat acesta.

– Şeful Guvernului a declarat în plenul Senatului că pensiile majorităţii militarilor nu vor fi afectate de noua lege a pensiilor. Boc a adăugat că pentru artişti, pentru militarii din teatrele de război şi pentru poliţiştii care veghează siguranţa în stradă, statul ar urma să găsească o soluţie de recompensare, sub forma unor rente de merit.

.

Premierul Emil Boc a declarat marţi, în plenul Senatului, că prin intrarea în vigoare a legii unitare a pensiilor nu vor scădea toate pensiile, ci numai anumite pensii speciale.

‘Prin noua lege a pensiilor se vor recalcula doar pensiile speciale, nu toate pensiile. Şi nu mă refer aici la toate pensiile speciale, ci doar la unele ce vor fi afectate de principiul contributivităţii’, a explicat Boc.

Premierul s-a referit la pensiile militarilor, precizând că în cazul acestora este posibil să fie afectate doar pensiile celor cu un salariu mai mare de 4.000 de lei.

‘Din toate calculele Ministerului Apărării rezultă că, prin recalcularea pensiilor, nu vor scădea pensiile până în jurul a 3.000 lei. Astfel, sunt 13.164 militari cu pensii sub 1.000 lei, sunt 45.667 cu pensii între 1.000 – 2.000 lei, sunt 15.956 cu pensii între 2.000-3.000 lei. Toţi aceştia nu vor avea probleme, pensiile lor nu vor scădea. Sunt însă, 6.245 de militari cu pensii între 3.000-4.000 lei, sunt 797 cu pensii între 4.000 – 5.000 lei şi 208 cu pensii peste 5.000 lei. Este posibil ca pensiile acestea, cu o valoare de peste 3.000 lei să scadă’, a spus şeful Executivului.

El a subliniat faptul că susţine proiectul noii legi a pensiilor în forma în care acesta a venit la Senat.

Premierul Emil Boc a menţionat că militarii nu reprezintă singura categorie profesională care depune un efort susţinut la locul de muncă. „De ce să nu avem pensii speciale şi pentru medici, pentru omul care munceşte la şaibă de dimineaţa până seara ?”, a spus Boc.

„Sunt categorii sociale în România, sunt oameni care trebuie priviţi oarecum special şi recompensaţi special pentru ceea ce fac. Am spus, susţin în cazul artiştilor, pentru că nu sunt foarte mulţi, să putem avea un mecanism prin care să-i răsplătim pe marii artişti ai neamului. Sunt de asemenea de acord, şi am spus, ca pentru militarii care apără România pe front în afara graniţelor ţării, în Afganistan sau în altă parte, pentru acei militari care-şi pun viaţa în pericol pe front, acolo, da, să ne gândim la o formă de rentă de merit. Pentru acea persoană, pentru acele persoane punctual, prin care ţara să-şi arate recunonştinţa inclusiv materială pentru efort. Dar repet, ţintit şi punctual „, mai spune premierul.

Emil Boc a explicat că acest proiect de lege trebuie făcut pentru toată societatea, respectând toate categoriile profesionale.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ion Codreanu spune

    S-o credeti voi ca numai la 7500 de militari va fi recalculata pensia.Asta ca sa-i linisteasca pe restul. E politica perfida ca intotdeauna. Cine-l mai crede pe Boc si a lui ceata? In loc sa creieze locuri de munca din banii de la FMI ii cheltuie pe nimic. Eu il detest pe Boc pentru faptul ca minte in fata.Ne crede prosti. Iar cu armata are ceva din familie unde toti penticostalii sunt inpotriva armatei, ei nu pun mina pe arma si nu au vrut sa faca armata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata