Boc: Subvenţia pentru ovine şi bovine va fi plătită până la finele săptămânii

Premierul Emil Boc a declarat joi (19 noiembrie 2009) ca subventia de 30% pe cap de ovina, bovina si caprina va fi platita pâna la finele acestei saptamâni.

De asemenea, primul ministru a precizat ca a cerut bancilor sa urgenteze acordarea creditelor pentru fermieri, in conditiile in care restul subventiei va fi platita de banci si de FGCR. Emil Boc a facut aceste declaratii la aniversarea a 30 de ani de la inaugurarea primului tronson de metrou.

Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prima transa din subventia pe cap de animal, in cuantum de 200 lei/cap bovina si de 15 lei/cap ovina/caprina, a fost deja platita, dar din cauza erorilor de cont bancar al beneficiarilor (cont inchis, cont eronat, cont inexistent), s-a intors suma de peste 3 milioane lei reprezentând sprijinul pentru 2.020 fermieri.

Citeste si:  Incredibil! Băncile au cerut FMI să oblige Guvernul să le dea comisioanele "grase" înapoi!

Pâna la data de 16 noiembrie, APIA a eliberat 12.700 adeverinte pentru crescatorii de animale care intentioneaza sa acceseze credite de la banc ile care au incheiat conventii pentru finantarea capitalului de lucru. APIA are incheiate conventii cu CEC Bank SA, Banca Comerciala Româna, BRD – Groupe Societe Generale SA si Raiffeisen Bank.

Potrivit Conventiei, adeverinta eliberata de APIA confirma faptul ca beneficiarul Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic a depus cererea de plata pentru pentru anul 2009 si ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative.
De asemenea, adeverinta confirma numarul de animale eligibile pentru acordarea platilor, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata.

În acelasi timp, adeverinta va preciza si suma pe care o mai are beneficiarul de primit reprezentând a doua transa a Platilor Nationale Directe Complementare. Sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap, iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/cap.

Citeste si:  S&P Global se apropie de mega afacerea de a cumpăra IHS Markit

Comisia Europeana a aprobat României pentru anul 2009 un plafon de aproximativ 250 de milioane de euro pentru acordarea subventiilor din bugetul national in sectorul zootehnic, pentru prima pe exploatatie, specia bovina, nivelul maxim fiind de 182,792 milioane euro, iar pentru specia ovine/caprine de 66,657 milioane euro. Potrivit APIA, pentru specia bovina au fost declarate eligibile la plata un efectiv de 1.348.724 capete, iar la ovine 6.373.000 capete. Anul trecut crescatorii de animale au primit un sprijin financiar de 495 de lei la vaca, in doua transe, iar la oaie 43,9 lei/cap de animal.

Citește și
1 Comentariu
  1. gaby spune

    bine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner