Bogdan Baltazar: Creşterea economică a României poate fi chiar de 1,5 – 2%

România deţine resurse de creştere mai mari decât 1,3 la sută, cât a estimat Fondul monetar internaţional, a declarat miercuri (27 ianuarie 2010) consultantul financiar Bogdan Baltazar.

‘Europa Occidentală îşi revine, chiar dacă ritmul de creştere nu este unul ridicat, ceea ce îi va permite să absoarbă o parte din exporturile noastre. Mai sunt şi o serie de planuri măreţe şi sper ca măcar o parte din ele să se realizeze, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene şi realizarea de lucrări publice’, a spus Bogdan Baltazar, enumerând câteva dintre resursele pe care se poate baza creşterea economică a României în 2010.

Analistul financiar şi-a exprimat opinia că dobânda de politică monetară a BNR vă scădea în continuare ‘cu măsură’, ceea ce ‘va facilita creditarea, care este încă un motor al creşterii economice. De aceea, prognozez de multă vreme că PIB-ul României poate creşte în 2010 cu 1,5- 2 la sută’.
Referitor la declaraţia Băncii Mondiale, care a amânat sine die eliberarea celui de-al doilea împrumut pentru România, până când ţara noastră va adopta legile privind salarizarea unitară, reforma pensiilor şi reforma în educaţie, sănătate, asistenţă socială şi în sectorul financiar, Bogdan Baltazar a explicat:

‘Îşi pot permite o atitudine mai riguroasă tocmai pentru că nevoile stringente ale României sunt absolut satisfăcător acoperite de FMI şi Comisia Europeană, la care se adaugă împrumutul extern de euro-obligaţiuni. Măcar să atragem noi fonduri europene, pentru că acestea sunt tot în domeniul de activitate al Băncii Mondiale.
Apoi, această amânare este o modalitate binevenită de presiune asupra României’. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, a declarat miercuri că economia României va începe să crească din semestrul al doilea al anului în curs şi va ajunge la o rată anuală de creştere a PIB de 1,3 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata