Borza: „Băieţii deştepţi” au găsit bunăvoinţă la ANRE şi se ocupă acum cu exportul de energie

Traderii de energie care, în trecut, au căpuşat Hidroelectrica au găsit acum bunăvoinţă la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, întrucât tot ei sunt cei care exportă energie în locul producătorilor, a declarat, marţi, 23 februarie, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

„În 2012, am decuplat ‘băieţii deştepţi’ de la energia ieftină a Hidroelectrica, însă aceleaşi firme de trading sunt acum avantajate de ANRE, întrucât doar ele au exportat energie în ultimii doi ani, în detrimentul producătorilor de energie”, a spus Borza, într-o conferinţă pe teme de energie.

El a explicat că producătorii de energie nu pot derula exporturi din cauza unor interpretări pe care ANRE le aduce Legii energiei.

„ANRE interpretează legea în sensul că producătorii sunt obligaţi să vândă toată cantitatea de energie disponibilă pe OPCOM. Însă, în lege, nu veţi găsi sintagma OPCOM, ci scrie că acest lucru trebuie făcut pe o piaţă competitivă. Interpretarea noastră este că aceasta poate fi orice piaţă din cele 27 de UE, pentru că altfel se încalcă principiul liberei circulaţii”, a susţinut Borza.

El a arătat că, în 2014, s-au exportat 8,7 TWh, iar anul trecut 11 TWh, prin intermediul traderilor Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustrie şi Energy Holding.

„Ceea ce înseamnă, în mare, că producătorii au fost păgubiţi de cel puţin 20 de milioane de euro pe care i-ar fi câştigat dacă ar fi făcut aceste exporturi”, a mai spus Borza.

Oficialul Euro Insol a adăugat că, în trecut, a înfiinţat o filială Hidroelectrica în Ungaria, pentru export, în cadrul unei vizite la Budapesta la care a participat inclusiv preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Ulterior, după ce Hidroelectrica a exportat 10 MW, compania a fost amendată de acelaşi ANRE pentru încălcarea legislaţiei.

„Este o interpretare penală şi abuzivă a legii. Am dat în judecată ANRE pentru acest lucru„, a completat Borza.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că susţine în totalitate punctul de vedere al lui Remus Borza.

„Cu siguranţă, această situaţie nu este în regulă, întrucât există o reglementare europeană şi eşti liber să tranzacţionezi în spaţiul european. Lăsaţi-ne să demonstrăm că putem vinde”, a spus Lulache, prezentă la acelaşi eveniment.

Ea a adăugat că a purtat numeroase corespondenţe cu ANRE pe această temă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata