Botănoiu (MADR): Suprafeţele agricole distruse de ploi sunt mai mici decât media înregistrată anual în România

20

Ploile torențiale căzute în ultima perioadă au distrus culturile agricole însămânțate în toamna anului trecut pe o suprafață mai mică decât media anuală înregistrată în România din cauza vremii nefavorabile, de circa 80.000- 100.000 hectare, însă evaluarea exactă a pagubelor va fi făcută numai după retragerea apelor de pe terenurile agricole afectate, anunță reprezentanții Ministerului Agriculturii.

„Culturile însămânțate în toamnă arată bine până în prezent, chiar dacă în unele județe precum Mehedinți, Gorj, Olt, Dolj sau Teleorman sunt anumite zone unde culturile, în special orzul, au fost distruse din cauza ploilor abundente, dar nu avem o suprafață care să ne îngrijoreze. An de an, din cauza înghețului, ploilor sau secetei avem pierderi pe circa 80.000 — 100.000 hectare, însă, din estimările actuale, suprafețele agricole distruse de precipitațiile din această perioadă sunt mai mici decât media înregistrată anual în România.

După ce se se va retrage apa de pe terenurile inundate vom putea face evaluări exacte în privința suprafețelor calamitate”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Acesta a subliniat că, săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii va finaliza centralizarea datelor privind serele și solariile distruse din cauza grindinei, după care se va stabili valoarea ajutoarelor acordate, printr-o schemă de minimis, producătorilor afectați.

În ceea ce privește culturile agricole de primăvară, oficialul MADR a menționat că au răsărit pe 85% din suprafața însămânțată, pe 10% fiind răsărite parțial, iar pe 5% din suprafață culturile agricole nu au răsărit.

„Porumbul a răsărit pe o suprafață de 80% dintr-un total de 2,38 milioane de hectare însămânțate în primăvară, floarea soarelui pe 96% din 983.987 hectare însămânțate cu această cultură, iar la sfeclă de zahăr avem răsărită 97% dintr-o suprafață de 36.184 hectare. De asemenea, legumele în câmp au răsărit 93% din 179.997 hectare și cartofii pe 88%, dintr-o suprafață de 193.233 ha. Dacă facem o medie la principalele culturi însămânțate în această primăvara avem o medie de peste 85%”, a adăugat Daniel Botănoiu.

Pentru primăvară lui 2014 a fost programată însămânțarea unei suprafețe de peste 5 milioane de hectare, în special cu porumb (2,6 milioane hectare) și floarea-soarelui (1,32 milioane hectare), dar și cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp, plante medicinale etc.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânțate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară și triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz — 272.688 hectare, orzoaică — 86.646 hectare și rapiță — 383.551 hectare.

Conform unui raport al Comisiei Europene (CE) privind producția de cereale din țările UE în 2014, România nu va reuși să aibă anul acesta o recoltă similară celei din 2013 pentru că producția agricolă depinde în mod semnificativ de evoluția vremii din lunile mai și iunie.

Raportul arată că România va avea cea mai mare scădere a producției cerealiere din Uniunea Europeana, în comparație cu 2013, de peste 13%, urmată de Spania (-12,8%) și de Danemarca (-2,5%). În schimb, cele mai mari creșteri ale producției cerealiere le vor avea Italia (13,2%), Polonia (8,6%) și Marea Britanie (6,2%).

Producția de cereale a Uniunii Europene (UE) pentru 2014 este estimată la 301 de milioane de tone, în scădere cu 0,3% față de anul anterior. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News