Botoşani: Şase morţi, un dispărut şi peste 1.700 de persoane evacuate din cauza inundaţiilor

Şase persoane au decedat, iar una este dată dispărută în urma inundaţiilor produse în judeţul Botoşani în cursul serii de luni, 28 iunie, şi al nopţii de luni spre marţi, potrivit unui bilanţ provizoriu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Cinci dintre victime sunt din municipiul Dorohoi, iar cadavrele acestora au fost descoperite, marţi dimineaţă, în casele care au fost inundate ca urmare a ieşirii din matcă a pârâului Buhai. Cea de-a şasea este un bărbat din comuna Ibăneşti, care a fost luat de viitură, în timp ce încerca să salveze un animal. Un copil de 15 ani a fost dat dispărut la Dorohoi.

Totodată, peste 1.700 de persoane din 13 localităţi au fost evacuate din cauza apelor. Autorităţile locale le-au pregătit persoanelor evacuate din calea apelor locuri de cazare în săli de sport şi şcoli.

Circulaţia rutieră pe mai multe drumuri naţionale, judeţene, comunale şi săteşti din zonele afectate a fost întreruptă timp de mai multe ore din cauza inundaţiilor.

Având în vedere instituirea avertizării hidrologice cu cod roşu pe râul Jijia, în noaptea de luni spre marţi iunie au fost evacuate circa 350 de persoane din toate localităţile situate pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, din comunele Broscăuţi, Corlăteni, Dimăcheni, Ungureni, Dângeni, Truşeşti, Albeşti, Todireni, Hlipiceni şi Răuseni.

Ca urmare a situaţiilor de urgenţă create, în ultimele 15 ore, 332 angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Nicolae Iorga’ al Judeţului Botoşani cu 20 de autospeciale, patru motopompe şi cinci bărci, 60 de poliţişti cu 12 autoturisme, 50 de jandarmi cu o barcă şi două camioane, 31 poliţişti de frontieră cu 5 autoturisme şi o barcă şi 30 de angajaţi ai MApN cu două camioane au intervenit pentru salvarea şi evacuarea din locuinţele inundate a peste 1.700 persoane.

Marţi, ora 5.00, la intrarea în ţară râul Prut măsura 692 de centimetri, cu 42 de centimetri peste cota de pericol. La Rădăuţi Prut, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, au măsurat 648 de centimetri, cu 48 de centimetri peste cota de pericol.

Cota este în creştere cu 6 centimetri faţă de ora precendentă. La această valoare nu există încă risc de inundare a gospodăriilor sau locuinţelor din localităţile Rediu şi Rădăuţi Prut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata