Brânza care a îmbolnăvit peste 20 de copii din Făgăraş conţinea stafilococul coagulazo pozitiv

Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a anunţat vineri,13 mai,  într-un comunicat de presă, că în urma analizelor de laborator a probelor luate din produsele lactate consumate de mai mulţi copii şi adulţi din Făgăraş care au ajuns la spital s-a constatat că acestea conţineau stafilococul coagulazo pozitiv.

„În urma analizelor efectuate la Laboratorul sanitar-Veterinar de Stat „Dr.Mihai Dumitru” Braşov (autorizat şi acreditat RENAR), atât prin metoda rapidă Tempo cât şi prin metoda clasică de diagnostic SR.EN ISO 2888-2, s-a identificat prezenţa peste limitele admisibile a Stafilococului coagulazo pozitiv în caşul proaspăt de oaie şi capră analizat. Probele vor fi trimise pentru a fi analizate în vederea detecţiei enterotoxinei stafilococice la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti”, precizează în comunicatul de presă directorul executiv al DSVSA, dr. Dorin Enache.

Reamintim că, marţi seara, 21 de copii şi trei adulţi din municipiul Făgăraş au ajuns la spitalul din localitate, imediat după ce au consumat brânză pe care au cumpărat-o de la un vânzător ce o comercializa în cartier, dintr-o maşină.

Medicii veterinari oficiali din cadrul Serviciului Antifraudă ai Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Braşov au verificat stâna din localitatea Perşani, de unde a provenit brânza şi au constatat o serie de deficienţe privind identificarea animalelor din stână, unde au găsit 1.316 oi din care 35% nu erau identificate.

Nu erau respectate niciun fel de norme de igienă în procesul de mulgere şi procesare a laptelui, care se făcea fără autorizaţie sanitar-veterinară. Starea de sănătate a îngrijitorilor nu era evaluată în nici un fel, iar comercializarea produselor se făcea fără controlul sanitar-veterinar.

Proprietarul stânei a fost amendat cu 6.200 de lei, toată marfa găsită la stână i-a fost confiscată şi a fost obligat să obţină toate autorizaţiile de funcţionare conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru că a pus în pericol sănătatea publică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata