Braşov: 27 de ani de la Revolta anticomunistă; braşovenii au participat la manifestări de comemorare şi la „Crosul 15 Noiembrie”

Împlinirea a 27 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, a fost marcată, sâmbătă printr-un ceremonial religios și militar, depuneri de coroane și jerbe de flori la Troița din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență, precum și prin organizarea celei de-a 25-a ediții a „Crosului 15 noiembrie”.

Începând cu ora 15,30, a avut loc o slujbă religioasă la care au luat parte oficialitățile locale, prefectul și primarul Brașovului, reprezentanți ai Asociației „15 Noiembrie 1987”, ai Asociației Foștilor Deținuți Politic, Asociației „Brașov Decembrie 1989”, ai partidelor politice.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, Octav Bjoza, a mărturisit sentimentul său de respect și apreciere față de cei care au avut curajul în urmă cu 27 de ani să iasă în stradă. „Ca român, spun că a meritat sacrificiul făcut atunci de muncitorii brașoveni care au demonstrat că mai există și puțină demnitate în această țară, și, atunci când e vorba de salvarea demnității unui neam, poate că nici chiar jertfa supremă nu înseamnă prea mult. A fost un gest de mare curaj, prevestitor, care avea parcă să tragă un semnal de alarmă cu ceea ce avea să se întâmple în lumea comunistă europeană”, a spus acesta.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a adus un omagiu celor dispăruți și a apreciat că trebuie să existe recunoștință „în fiecare zi” pentru cei care, pe 15 noiembrie 1987, au ieșit în stradă printr-un gest de mare curaj pentru acele vremuri.

„(…) Celor care au ieșit atunci și au protestat, iar acum sunt prezenți aici, să le aducem recunoștința noastră, a brașovenilor, pentru că înainte de 1989, a fost momentul 15 noiembrie 1987—Brașov, iar astăzi suntem liberi și trăim într-o țară democratică. Gestul de recunoștință pentru acești oameni ar trebui făcut în fiecare zi, nu odată pe an”, a spus primarul.

Președintele Asociației „15 Noiembrie 1987 Brașov”, Florin Postolachi, a spus: „Ne întâlnim în fiecare an, în ziua de 15 noiembrie, pentru a ne aduce aminte de ei, pentru a-i comemora și pentru a transmite un mesaj că încă mai suntem, că existăm și vom fi mereu aici”.

Ceremonialul religios și militar a fost precedat de „Crosul 15 Noiembrie”, ediția a 25-a, la care au participat numeroase persoane, în mare parte tineri, și care a fost organizat pe traseul Roman S.A-Calea București-Bulevardul 15 Noiembrie-Prefectura Brașov, în lungime de 5 km, același cu cel parcurs în ziua de 15 noiembrie 1987 de muncitorii brașoveni.

Revolta anticomunistă de la Brașov din 15 Noiembrie 1987 a fost un eveniment politic major, care a anunțat prăbușirea iminentă a comunismului în România. Revolta s-a declanșat la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu, printr-o grevă începută în data de 14 noiembrie noaptea, la schimbul trei și continuată a doua zi dimineața cu un marș, până în centrul Brașovului, în fața Comitetului Județean al Partidului Comunist Român. Refuzul autorităților comuniste de a dialoga cu demonstranții a provocat luarea cu asalt a sediului județenei de partid de către mulțimea adunată în fața acestuia. Portretul dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost dat jos de pe frontispiciul clădirii și incendiat. A urmat intervenția brutală a trupelor speciale de securitate, arestările, torturile celor participanți la marș.

După ce inițial se anunțase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestați, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniștii au revenit asupra hotărârii, deportând, în urma unui proces înscenat, 61 de muncitori, iar altor 27 de persoane din cele peste 300 arestate și anchetate în sediile Miliției și Securității din Brașov și București le-au fost schimbate locurile de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata