Braşov: 630 de contracte în valoare de 1 miliard euro, semnate pe POR în Regiunea Centru

Un număr de 2.000 de cereri de finanţare au fost depuse, în cei trei ani de la lansarea Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru, cu o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro, reprezentând o cerere de trei ori mai mare decât alocarea regională, în valoare de aproximativ 860 milioane euro, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, în urma şedinţei de lucru din ultimul trimestru al acestui an a forului decizional al Regiunii Centru, care s-a desfăşurat la Poiana Braşov.

Conform sursei citate, pornind de la faptul că proiectele contractate şi cele aflate în procesul de evaluare şi selecţie solicită fonduri nerambursabile de peste 1,4 miliarde euro, care pot fi efectiv absorbiţi în procesul de dezvoltare economico-socială a regiunii, şi ţinând cont de specificul local al fiecărui proiect, cei peste 40 de participanţi la reuniune au discutat despre modalităţile de elaborare a documentelor regionale de planificare şi programare pentru perioada 2021-2027, pe baza analizei socio-economice şi a analizei SWOT regionale pentru PDR 2021-2027.

Echipa ADR Centru a prezentat o sinteză a activităţii derulată în cursul acestui an, referitoare la implementarea POR 2014-2020 la nivelul regiunii, cu accent pe problemele apărute în ciclul de viaţă şi modul de soluţionare a acestor proiecte. Totodată, s-a discutat despre pregătirea portofoliului regional de proiecte pentru viitoarea perioadă de programare europeană, cu o accentuare a problemelor de infrastructură, fiind analizat portofoliul referitor la drumurile judeţene prioritare pentru finanţare în perioada 2021-2027, a precizat sursa citată.

Până la jumătatea lunii noiembrie 2019, la nivelul Regiunii Centru au fost semnate 630 de contracte în cadrul POR 2014-2020, a căror valoare totală este de aproape un miliard euro şi prin care se solicită sume nerambursabile în valoare de peste 740 milioane euro, reprezentând o creştere faţă de precedente de gestionare a fondurilor nerambursabile din surse europene.

„Toate fondurile pe care le gestionăm în această perioadă bani vor transforma în bine – ca urmare a derulării investiţiilor, lucrărilor şi achiziţiilor de echipamente – multe obiective urbane, cetăţi şi obiective de patrimoniu, vor duce la modernizarea şcolilor, la noi afaceri de succes, precum şi la sisteme de infrastructură moderne, susţinând mii de noi locuri de muncă. Am discutat cu partenerii noştri despre calendarul de activităţi privind pregătirea Regiunii Centru pentru perioada de programare 2021-2027, precum şi despre direcţiile propuse pentru dezvoltarea regiunii. Priorităţile strategice ale Regiunii Centru sunt stabilite ţinând cont de documentele regionale de planificare şi programare pentru perioada 2021-2027′, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Creţu, conform sursei citate.

Întâlnirea de la Poiana Braşov a inclus şi reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru.

„Ţinând cont de cadrul partenerial şi calendarul nostru de activităţi referitor la pregătirea Regiunii Centru pentru perioada de programare 2021-2027, aprobate de CDR Centru la jumătatea acestui an, am discutat despre direcţiile propuse pentru dezvoltare şi am analizat demersurile realizate de ADR Centru până în acest moment. Ne concentrăm atenţia pe priorităţile strategice ale Regiunii Centru, care trebuie să fie corelate cu documentele regionale de planificare şi programare pentru perioada 2021-2027. Am vorbit şi de obiectivele şi ideile care ar putea fi finanţate în perioada următoare. Portofoliul de proiecte este creat la nivelul ADR Centru şi am discutat despre aplicaţia electronică pentru completarea acestuia, utilă şi accesibilă tuturor celor ce doresc să-şi coordoneze şi coreleze proiectele. Noi, la Braşov şi întreaga regiune din inima ţării, trebuie să răspundem ţintelor vizate de UE: o Europă mai inteligentă şi inovatoare, mai verde, mai conectată, mai socială, mai apropiată de cetăţenii ei”, a declarat preşedintele CDR Centru şi al CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata