Braşov: Iluminatul din Piaţa Sfatului se întoarce la atmosfera anilor 1900

Piața Sfatului, unul dintre simbolurile care dau identitate Brașovului, are, începând de miercuri, un nou sistem de iluminat public, care redă atmosfera de la începutul anilor 1900, prin forma stâlpilor și a corpurilor de iluminat montate pe aceștia.

„Piața Sfatului reprezintă unul dintre simbolurile care dau identitate Brașovului, și de aceea trebuie să-i acordăm toată atenția, iar iluminatul public este un element important al acestei zone. Acest proiect a venit cu un concep nou, eficient, care să îmbine istoria și arhitectura locului, cu tehnologia. Ne-am propus să redăm orașului nostru atmosfera de la începutul anilor 1900, prin montarea de stâlpi din fontă și aparate de iluminat care să reflecte forma celor de acum 100 de ani, dar realizate cu eficiență ridicată și design stilizat, astfel să facem încă un pas spre reamenajarea Pieții Sfatului. Acest sistem de iluminat funcționează și la Roma, zona Catelului Sant’Angelo, în Veneția și în Ravena. Vom continua cu refacerea exterioară a fântânii arteziene, a pavimentului și a mobilierului urban, pe suprafețe mici, astfel încât Piața Sfatului să nu se închidă în totalitate”, a declarat primarul George Scripcaru, miercuri, într-o conferință de presă desfășurată în Piața Sfatului.

În toată Piața Sfatului au fost montați nouă stâlpi, din care șase cu patru brațe, iar cei trei de pe latura străzii Mureșenilor cu câte trei brațe, cu corpuri de iluminat alungite, echipate cu lămpi cu iodură metalică, pentru o mai bună distruibuție a luminii pe toată suprafața Pieții Sfatului.

Stâlpii au o înălțime totală de opt metri, cu un diametru la bază de 74,5 cm, și o greutate de 465 de kg. De asemenea, aceștia sunt echipați cu console ornamental-decorative, patru sau trei pentru fiecare stâlp, în greutate de câte 20 de kg fiecare. Corpurile de iluminat au o înălțime de 65,5 cm, cu un diametru de 40 de cm și cântăresc 10 kg.

Până la realizarea noului sistem de iluminat, în Piața Sfatului erau opt stâlpi de iluminat montați în anul 1998, pe care erau funcționau câte trei corpuri ornamentale Albany de 150W fiecare. Sistemul era depășit moral și fizic și, de asemenea, aspectul diurn făcea notă discordantă cu arhitectura clădirilor din piață, precum și cu evenimentele care se desfășoară de-a lungul anului în Piața Sfatului.

Costurile proiectului sunt de 40.000 de lei, suportate din bugetul local.

Piața Sfatului este cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde mii de turiști petrec câteva ore, sau o tranzitează înainte de a vizita Biserica Neagră, aflată în imediată apropiere, Casa Sfatului, situată chiar în mijlocul Pieții sau alte obiective turistice precum Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterinei, Poarta Schei, Strada Sforii. În Piața Sfatului se organizează pe parcusul anului diverse evenimente cum sunt festivaluri, târguri de produse tradiționale, evenimente pentru copii, bradul de Crăciun, spectacole și concerte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata