Braşov: Sala Tronului din Cetatea Făgăraşului va fi reabilitată cu fonduri guvernamentale

Cea mai impozantă încăpere a Cetății Făgărașului, Sala Tronului, va intra în reabilitare în acest an, Comisia Națională a Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii avizând proiectul depus în acest sens, a declarat primarul Făgărașului, Sorin Mănduc.

„Suma acordată atât din bugetul Consiliului Județean Brașov cât și din bugetul municipiului Făgăraș este de 600.000 de lei. Lucrările vor începe până la sfârșitul anului și se vor încheia anul viitor. În acest buget intră doar reabilitarea fără dotările necesare”, a precizat primarul orașului Făgăraș.

Sala Tronului este una din cele 125 de încăperi ale Cetății Făgărașului, cea mai impozantă încăpere care nu a mai fost reabilitată niciodată și care nu a fost deschisă publicului, până în prezent funcționând ca depozit. După reabilitare, Sala Tronului va avea 70 de jilțuri și 300 de locuri, aici urmând să se realizeze diverse ceremonii, simpozioane sau întâlniri specifice locului. Din cele 125 de încăperi ale Cetății Făgărașului, 12 au fost reabilitate în anul 1973, alte 12 în anii 2012-2013, restul de 101 fiind închise.
Municipalitatea făgărășeană încearcă să obțină o finanțare externă prin accesarea de fonduri europene pe exercițiul bugetar 2014-2020 pentru reabilitarea întregii Cetăți, pentru că de la bugetul local ar fi imposibil să se realizeze o investiție de o asemenea anvergură, susține Sorin Mănduc.

Cetatea Făgărașului este al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, prezentat de publicația Huffington Post. Pe primul loc se află Castelul Neuschwanstein din Germania, iar pe locul treilea un castel situat în sud-vestul Bavariei.

După promovarea neașteptată în Huffington Post, numărul turiștilor care vizitează Cetatea Făgărașului este în creștere, iar o dată cu reabilitarea Sălii Tonului va fi și mai mare, crede primarul.

În luna august, media de turiști pe zi a fost de 800-900 de persoane, cu un vârf în ziua de 15 august, de Sf. Maria, când 1013 persoane au vizitat Cetatea Făgărașului, a subliniat primarul Sorin Mânduc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata