Brokerii susţin că modificarea normei RCA este cerută de câteva societăţi de asigurări interesate să acapareze piaţa

Modificarea normei privind asigurarea obligatorie a autovehiculelor (RCA), care prevede trecerea comisionului pe poliță, obligativitatea de plată în contul asigurătorului și limitarea la 10% a comisionului, este cerută de câteva societăți de asigurări interesate să acapareze piața, a afirmat, marți, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România /UNSICAR/, Bogdan Andriescu.

Acesta a explicat că asigurătorii nu au luat în considerare consecințele modificării normei pentru clienți și că aceștia speră să acapareze piața deținută de brokeri, care este de aproximativ 55%.

„Din estimările făcute de UNSICAR, noi credem că 25.000 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Din câte am înțeles, ASF nu are făcută o previzionare pentru o astfel de normă, dar, din punctul de vedere al pieței de brokeraj, lucrurile vor dezastruoase. Riscul din punctul nostru de vedere cel mai mare este faptul că gradul de acoperire sau de cuprindere în asigurare pe polița RCA va scădea dramatic. În momentul acesta, noi suntem la 80% grad de cuprindere în asigurare, adică din 10 mașini doar 8 sunt asigurate, iar estimările noastre sunt că va scădea sub 70%, iar asta înseamnă că vom încălca înțelegerile care le avem cu comunitatea europeană și cu Biroul de Carte Verde”, a explicat Viorel Vasile, director general al Safety Broker și membru al UNSICAR.

Potrivit acestuia, asigurătorii au renunțat cu bună știință la rețeaua de vânzări. 55% din vânzările din piață sunt acoperite de brokeri, deoarece costul vânzării prin intermediul acestora este la 19%, față de 26% prin rețea proprie.

„Deci, asigurătorii au renunțat la rețeaua proprie și au trecut la vânzarea prin brokeri, fiind mai profitabilă. Iar când brokerii vor fi afectați, orașele sub 100.000 de locuitori, unde deja asigurătorii nu mai au sedii și nu mai au birouri, vor rămâne fără puncte de vânzare și oamenii nu vor mai avea de unde să își cumpere polițe de asigurare. Mediul online nu este atât de dezvoltat, mai ales în zona rurală”, a explicat Viorel Vasile.

Companiile de asigurări care emit polițe de răspundere civilă auto /RCA/ vor fi obligate să menționeze pe polițele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depășească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate, potrivit unui proiect de normă al Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/ pentru modificarea și completarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Comisionul de intermediere va fi menționat pe polița de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât și ca procent aplicat primei de asigurare menționate pe poliță, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

”Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăși 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăților în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării”, precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să dețină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport între marja de solvabilitate disponibilă și marja de solvabilitate minimă, de cel puțin 1,3. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata