Bugetul va fi rectificat pe o scădere a economiei de 1,9%

Bugetul va fi rectificat pe o scădere economică de 1,9 la sută în 2009 şi un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2 la sută din PIB, finanţarea domeniilor prioritare fiind asigurată, a declarat miercuri (11 august 2010) la Palatul Victoria, premierul Emil Boc.

Produsul Intern Brut pe care va fi fundamentată rectificarea bugetară este de 511,581 miliarde lei, a precizat şeful Executivului. Subvenţiile de la bugetul de stat pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului vor fi suplimentate cu 3,8 miliarde de lei, iar bugetul Casei naţionale de Asigurări de Sănătate va fi suplimentat cu 0,9 miliarde lei.
Guvernul va suplimenta fondurile pentru cofinanţarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului şi va capitaliza cu 46 de milioane de euro Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru întreprinderi, vizând cofinanţarea programelor europene.

De asemenea, se alocă 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sănătăţii. La aceşti bani se adaugă 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori.
Totodată, Guvernul mai alocă 500 de milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici, care, la rândul lor au datorii la stat.

Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, rectificarea bugetară pentru 2010, iar săptămâna viitoare va aproba forma finală a rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pentru anul în curs.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata