Bulgaria a decis să utilizeze rezerva fiscală pentru a nu majora TVA

Ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a confirmat că guvernul de la Sofia nu va majora Taxa pe Valoarea Adăugată (fixată la 20 %), urmând a acoperi deficitul bugetar cu banii din rezerva fiscală, transmite Novinite.

‘Veţi vedea cum va creşte capitalul care va intra în Bulgaria, în special din ţările care au adoptat majorări de taxe’, a declarat Simeon Djankov într-un interviu acordat duminică postului de televiziune Nova TV. Djankov a reiterat că Bulgaria este una din ţările cu cele mai bune performanţe fiscale din Europa, exceptând Estonia şi Suedia, adăugând că accesarea rezervei fiscale este cea mai bună soluţie pentru acoperirea deficitului bugetar.

Simeon Djankov crede că astfel va fi trimis un mesaj corect investitorilor, care ar fi speriaţi dacă Bulgaria ar cere ajutor străin, inclusiv de la FMI.

‘Aceasta este cea mai rezonabilă opţiune deoarece este cea mai ieftină. Rezerva fiscală este concepută exact pentru acest gen de situaţii. Orice altă opţiune ar însemna că Bulgaria va trebui să se împrumute de la băncile străine, ceea ce este nerezonabil în acest moment’, a declarat ministrul bulgar de Finanţe.

Leva bulgară este legată de moneda euro într-un regim de tip consiliu monetar, care limitează operaţiunile monetare ale Băncii centrale a Bulgariei (BNB). Aceasta utilizează politica fiscală drept principalul instrument pentru a influenţa economia.

În conformitate cu prevederile consiliului monetar, Bulgaria trebuie să menţină o rezervă fiscală. Conform variantei revizuite a proiectului de buget pentru 2010, rezerva fiscală ar urma să scadă de la 6,4 miliarde leva până la 4,5 miliarde leva la finele anului.

La mijlocul lunii mai, Bulgariei şi altor şapte state membre UE, li s-a spus că nu îndeplinească toate condiţiile necesare pentru a putea adopta moneda euro. Comisia Europeană a informat Bulgaria, Cipru, Danemarca şi Finlanda că deficitele lor bugetare sunt prea mari şi le-a plasat sub o procedură specială de deficit excesiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata