Bulgaria insistă pentru ridicarea taxelor de pod Giurgiu-Ruse

„Am dat un ultimatum României referitor la taxele percepute pentru traversarea podului Giurgiu-Ruse”, a declarat ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Rosen Plevnaliev, citat de ziarul local Briag, care apare la oraşul Ruse.

„Dacă România vrea să absoarbă fondurile pentru Strategia Dunării, aceasta trebuie să facă proiecte comune cu Bulgaria, iar singura condiţie a noastră este eliminarea taxelor de pod”, a spus Plevnaliev, care a vizitat Ruse marţi.

„Am folosit toate posibilităţile de a aborda această problemă cu autorităţile române şi în cel mult câteva luni aşteptăm răspunsul lor”, a adăugat Plevnaliev. „Suntem condamnaţi să lucrăm împreună în cadrul Strategiei Dunării şi trebuie să începem de undeva, aşa că putem începe de la renunţarea la taxele de pod”, a adăugat Plevnaliev, citat de ziarul sofiot Monitor.

Ministrul a mai spus că, în câţiva ani, podul va fi modernizat cu fonduri din Strategia Dunării. O renovare parţială a acestuia se va face încă în acest an şi în prezent se caută posibilităţi ca acest lucru să se întâmple fără să fie oprită circulaţia.

Traversarea singurului pod care leagă România şi Bulgaria costă 6 euro în fiecare direcţie pentru autoturisme, 25 euro pentru autocare şi 37 euro pentru tiruri.

Taxele de trecere a podului Giurgiu-Ruse fac ca frontiera între Bulgaria şi România să fie cea mai scumpă din întreaga Europă, a declarat în februarie ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Sofia cu omologul său român Teodor Baconschi.

Întrebat  dacă a intervenit vreo modificare în poziţia sa faţă de taxele percepute pentru traversarea podului între Giurgiu şi Ruse, Mladenov a spus atunci că nu şi că aceasta a rămas aceeaşi ca şi înainte de a-şi prelua mandatul.

Atunci, actualul ministru de externe al Bulgariei a organizat o amplă campanie pentru renunţarea la taxele de pod, inclusiv un marş ciclist între Ruse şi Giurgiu, cerând ca acestea să fie ridicate.

La rândul lui, ministru Baconschi a spus că problema a făcut obiectul discuţiilor şi în cadrul întrevederii celor doi premieri – Emil Boc şi Boiko Borisov – şi se va merge spre relaxarea regimului de trecere a podului Giurgiu-Ruse.

‘Probabil nu există niciun cetăţean al oraşelor Ruse sau Giurgiu care să nu fie preocupat de problema taxelor’, a declarat în decembrie 2009 Bojidar Iotov, primarul oraşului Ruse. Şi asta pentru că libera circulaţie oferă foarte multe posibilităţi pentru cetăţenii celor două oraşe, a apreciat Iotov.

În opinia sa, taxele de pod pentru autoturisme ar putea să nu fie ridicate în întregime, ci doar diminuate drastic, la un nivel care să permită întreţinerea podului într-o stare bună. ‘Cunosc oameni care traversează podul de câteva ori pe zi şi de fiecare dată plătesc taxa’, a declarat atunci, prefectul oraşului, Plamen Stoilov.

Taxele sunt o piedică majoră pentru mediul de afaceri din regiunea transfrontalieră, potrivit acestuia. Din această cauză, administraţia locală propune mai multe variante, inclusiv introducerea unui sistem de viniete prin care cei care traversează podul de mai multe ori vor plăti o singură dată pe o perioadă de timp mai lungă – zi, săptămână, lună, an.

Ideile nu se opresc aici. Stoilov mai spunea că partea română şi cea bulgară trebuie să discute şi despre modernizarea podului prin introducerea unor benzi de biciclişti şi pietoni.

BulgariaGiurgiu-RusepodStrategia Dunariitaxe
Comentarii (0)
Adaugă comentariu