Bulgaria, Macedonia şi România, cele mai afectate în cazul suspendării exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina

24

Bulgaria, Macedonia şi România vor fi cele mai afectate state în cazul suspendării exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina, potrivit unei analize publicate, joi, de London School of Economics (LSE), transmite site-ul standartnews.com.

Analiştii LSE apreciază că una dintre cele mai serioase temeri ale statelor din UE privind actuala situaţie din Crimeea este dependenţa lor de gazul rusesc, în condiţiile în care aproximativ 60% din aceste importuri sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Problema ar putea fi clar una regională, susţin analiştii britanici, Bulgaria, Macedonia şi România urmând să se confrunte cu reducerea semnificativă a livrărilor, în cazul suspendării exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina.

Alte state din Europa Centrală şi de Est nu se vor confrunta cu probleme urgente, datorită stocurilor de gaze pe care le deţin, cu condiţia ca suspendarea livrărilor prin Ucraina să nu dureze mai mult de două luni. Astfel, Austria, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia şi Slovacia deţin suficiente stocurilor de gaze în depozite pentru a face faţă unei întreruperi a livrărilor de 2-3 luni.

Cu excepţia Marii Britanii şi Olandei, în interiorul UE sunt extrase cantităţi relativ mici de gaze naturale, deşi unele state membre, cum ar fi Danemarca, Germania, Italia şi România au un nivel limitat de producţie internă. Ca rezultat, aproximativ două treimi din consumul de gaze al UE vine din afara blocului comunitar.

Există trei furnizori principali ai gazoductelor către UE: Rusia, Norvegia şi Algeria, alături de câţiva furnizori de gaz natural lichefiat, în special din Qatar. În 2012, Rusia a fost cel mai mare furnizor al UE, asigurând 36,5% din importurile de gaze ale blocului comunitar. Astfel, 24,2% din gazul consumat în UE a venit din Rusia. Prin comparaţie, 34,2% din gazul consumat în UE a venit din Norvegia, 14,2% din Algeria şi 9,2% din Qatar.

Joi, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că firma livrează în continuare gaze naturale via Ucraina, în pofida acumulării datoriilor Kievului. Alexei Miller a adăugat că, în prezent, Ucraina datorează Gazprom suma de 1,8 miliard de dolari, iar neplata facturilor Ucrainei pune în pericol capacitatea Gazprom de a face investiţii şi a plăti dividende.

Gazprom livrează aproximativ jumătate din gazele naturale destinate Europei printr-o serie de conducte care traversează Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Uniunii Europene şi Turciei o cantitate record de 162 de miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 86 miliarde metri cubi au trecut via Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News