Bursa de la Madrid în scădere puternică pe fondul zvonurilor privind finanţele publice

Bursa spaniolă era în scădere puternică marţi, 4 mai,  la prânz, indicele principal Ibex-35 pierzând 3,25 procente şi apropiindu-se de pragul de 10.000 de puncte, iar acţiunile băncilor, în special Santander şi BBVA, înregistrând scăderi şi mai mari, transmite AFP.

La ora 12.08, indicele Ibex-35 pierdea 338,10 puncte şi se situa la 10.083 de unităţi, în timp ce indicele general era în scădere cu 3,35 la sută. Acţiunile Santander şi BBVA erau în scădere cu 4,49 procente şi respectiv 4,89 procente.
Piaţa este agitată de zvonurile potrivit cărora anumite agenţii de evaluare ar fi pe punctul de a retrograda ratingul Spaniei, sau chiar că Spania ar putea fi următoarea ţară care va cere ajutorul FMI.

Potrivit site-ului de informaţii financiare Elconfidencial, investitorii fug de pe bursa spaniolă din cauza temerilor referitoare la retrogradarea ratingului Spaniei de către agenţiile Moody’s şi Fitch, după ce Standard and Poor’s a făcut acest lucru săptămâna trecută.

În schimb, reprezentanţii agenţiilor Fitch şi Moody’s au anunţat marţi că în prezent nu examinează ratingului Spaniei, situat la ‘AAA’, cel mai înalt calificativ posibil.

Citeste si:  FMI vrea să taxeze băncile pentru a preveni situaţiile de criză

Alături de Portugalia, Spania este una din statele din zona euro care preocupă anumiţi investitori.

Deficitul public a explodat în 2009 din cauza crizei financiare, până la 11,2 procente din PIB, iar Guvernul socialist a promis un plan de austeritate pentru a reduce deficitul la trei procente din PIB în 2013. Cu toate acestea, datoria publică a Spaniei este mult mai scăzută decât cea a altor state din zona euro, 53,2 procente din PIB în 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner