Butoni de aur, icoană argintată, parfum şi cravată – mita pentru rectorul Universităţii din Oradea

11

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, reţinut de procurorii DNA, ar fi primit foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei, constând în două perechi de butoni din aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată, pentru intervenţii legate de organizarea unui concurs.

Potrivit unui comunicat al DNA , Constantin Bungău a fost reţinut marţi pentru trafic de influenţă şi luare de mită, alături de Floare Chipea, decan al Facultăţii de Știinţe Socio — Umane, de Camelia Maria Dindelegan, cadru didactic universitar, şi de soţul acesteia, Vasile Marin Dindelegan.

Cei patru vor fi prezentaţi miercuri la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că, în perioadele iunie — august 2015, respectiv ianuarie 2016, Floare Chipea a primit de la inculpata Dindelegan, cu ajutorul soţului acesteia, foloase de 8.640 lei, constând în plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului, bijuterii din aur, o pereche de ghete.

„Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea că îşi va exercita influenţa asupra directorului Departamentului de psihologie, a consiliului facultăţii, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar, să fie avizată comisă de concurs şi să fie validat concursul. Totodată, ea a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de Administraţie şi apoi ea, în calitate de preşedinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar”, se arată în comunicat.

La rândul său, Constantin Bungău a primit, la 8 decembrie 2015 şi 19 ianuarie 2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soţului, foloase de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată.

„Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 — februarie 2016, că îşi va trafica influenţa asupra decanului Facultăţii de Știinţe Socio — Umane, a directorului Departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, să se desfăşoare fără incidente, cât şi în legătură cu atribuţiile sale de serviciu în calitate de rector, respectiv să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menţionat de către Consiliul de Administraţie sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a Cameliei Dindelegan în post şi să îi acorde titlul didactic de profesor universitar„, susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că, similar, Camelia Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs mai multe foloase astfel încât aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia menţionată, să întocmească referate de apreciere şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedinte.

„Foloasele destinate rectorului, decanului şi o parte dintre foloasele destinate membrilor comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obţinerii avizelor şi a aprobărilor necesare şi desfăşurării în bune condiţii a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan cu ajutorul soţului său”, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News