Buzău: Şapte noi produse tradiţionale din zona Pleşcoiului, atestate la nivel naţional

Șapte noi produse tradiționale realizate în județul Buzău au fost recent atestate, iar producătorii le-au înregistrat în Registrul național al produselor tradiționale.

‘Este vorba de produse românești străvechi, realizate după rețete tradiționale, unele dintre ele moștenite din generație și generație, iar recunoașterea la nivel național va permite protejarea lor’, a declarat, luni, directorul Direcției Județene Agricole (DJA), Marian Grigoraș.

Potrivit sursei citate, cele șapte produse tradiționale care vor beneficia de dreptul de a purta Logo-ul ‘Produs tradițional’ sunt realizate în comuna Berca.

‘Vor beneficia de logo-ul „Produs tradițional românesc”, cârnații de Pleșcoi cruzi și uscați, micii de casă, piept de porc crud afumat, mușchi țărănesc crud-afumat, leber de casă, tobă de casă și cârnați de casă afumați de porc, toate realizate de o firmă din zona Pleșcoi-Berca’, a mai spus sursa citată.

La rândul său, Daniela Stan, șef serviciu în cadrul DJA Buzău, a precizat că ‘în lucru se află noi documentații în vederea atestării pentru produse cum ar fi cârnați de Pleșcoi de la aceeași firmă din comuna Berca’.

‘Urmează să primim caiete de sarcini pentru bulionul din roșii de Buzău și covrigii de Buzău, dar și pentru soiurile de vin Tămâioasă de Pietroasele și Fetească neagră de Pietroasele’, a spus Daniela Stan.

Aceasta a mai spus că ‘noile norme europene privind indicația geografică au condus la creșterea investițiilor în produselor tradiționale, dar și o mai mare exigență din partea producătorilor tradiționali pentru respectarea rețetelor originare’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata