C.A.B. a rămas în pronunţare în legătură cu suspendarea referendumului

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au rămas în pronunţare, joi (19 noiembrie 2009), în legătură cu cererile Asociaţiei Pro Democraţia şi Agenţiei de Monitorizare a Presei de suspendare a referendumului privind parlamentul unicameral şi diminuarea numărului de parlamentari.

La termenul de joi reprezentanţii celor două ONG-uri au susţinut că referendumul nu ar trebui să fie ţinut odată cu alegerile prezidenţiale pe 22 noiembrie şi au explicat că acesta ar fi mai degrabă un plebiscit, neexistând o informare a populaţiei în legătură cu implicaţiile reducerii numărului de parlamentari sau a unui parlament unicameral.
Asociaţia Pro Democraţia a depus la CAB o cerere de suspendare a referendumului, a declarat, pe 11 noiembrie, preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, într-o conferinţă de presă care a avut loc cu prilejul prezentării studiului „Campania electorală în ştirile TV”.

„În această dimineaţă (11 noiembrie – n.r.), am început două proceduri judiciare care să aducă în faţa justiţiei problema referendumului de la 22 noiembrie. Este vorba, în primul rând, de o plângere administrativă prealabilă pe care am depus-o în această dimineaţă la Palatul Cotroceni şi care este susţinută de cele două organizaţii (Agenţia pentru Monitorizarea Presei şi, respectiv, Pro Democraţia – n.r.). O plângere care pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum…

Tot în această dimineaţă (miercuri – n.r.) a fost depusă la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia a VIII-a – contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului”, a spus Pârvulescu.
El a menţionat că această cerere de suspendare este făcută până când procedura administrativă, o procedură de contencios administrativ, va avea o soluţie într-o direcţie sau alta. Pârvulescu a adăugat că se va merge la Strasbourg, pentru că este foarte important ca asemenea precedent să nu mai funcţioneze nici în România, nici în alte state europene.

„Am constatat că legislaţia europeană se referă la alegerile legislative, nu la alegerile prezidenţiale şi cred că un asemenea proces desfăşurat la Strasbourg va duce la lămurirea foarte multor situaţii. Noi ştim că există o serie de recomandări ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi ale Consiliului de la Veneţia cu privire la organizarea alegerilor. Această recomandare de bună practică nu a fost luată în considerare, dar, pe de altă parte, constatăm că sunt o serie de chestiuni juridice confuze pe care doar o instanţă le poate rezolva”, a conchis Pârvulescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata