CAB a emis mandate de arestare pentru 12 persoane din grupul acuzat de înşelăciuni imobiliare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis vineri (3 septembrie 2010) emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 12 persoane din grupul de 15 pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au cerut mandate, acuzându-i de înşelăciuni imobiliare.

Cei care au primit mandate de arestare preventivă sunt Marin Dârjan, Constantin Dârjan, Cristian Victor Stan, Mihai Drăghici, Stela Neagu, Ion Cervaniuc, Tudora Drăghici, Andrei Dârjan, Valentina Evani, Nicolae Eugen Dănilă, Viorel Ion Dumitru şi Magdalena Bincaru.
CAB a impus măsura de interzicere a părăsirii ţării pentru Ioana Florea, Andreea Mădălina Şerban şi Adriana Elvira Ştefănescu – cele trei persoane care nu au primit mandate de arestare.

Decizia de vineri a CAB poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de trei zile de pronunţare. Procurorii DIICOT au efectuat, pe 2 septembrie, 47 de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost puse sub acuzare 25 de persoane, printre care se află 3 avocaţi din Bucureşti, un director coordonator de la o sucursală bancară şi un arhivar-şef în cadrul Serviciului de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti.

Aceştia sunt acuzaţi că fac parte dintr-o grupare ce se ocupa cu înşelăciuni imobiliare, prejudiciul fiind estimat la aproape un milion de euro. Potrivit unui comunicat DIICOT remis pe 2 septembrie, cele 25 de persoane sunt cercetate penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals.
Procurorii au descoperit că gruparea a reuşit să înşele, în perioada 2008-2010, 10 persoane, cu prilejul înstrăinării unor imobile care nu le aparţineau, cu sume cuprinse între 100.000-400.000 de euro.

Modalitatea de acţionare a grupării consta în identificarea de imobile situate în Bucureşti – terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină şi întocmirea în fals de înscrisuri – titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale, precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din instituţiile statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare, precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne.

Învinuiţii foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerii unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept să aibă cunoştinţă despre acest fapt. Fiecare dintre membrii reţelei avea roluri prestabilite în operaţiunea de fraudare, unii dintre ei ocupându-se de recrutarea altor componenţi ai grupării.
Membrii grupării au reuşit astfel inducerea în eroare a mai multor persoane şi producerea până la aceasta dată a unui prejudiciu de 980.000 de euro. Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Bucureşti şi cu sprijinul BSIJ, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de DGIPI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata