Cabana de vânătoare a lui Nicu Ceauşescu, deschisă pentru turişti după 21 de ani

La aproape 21 de ani de la Revoluţie, pentru prima dată, fosta cabană de vânătoare din oraşul Sălişte (Sibiu), în care îşi petrecea timpul liber Nicu Ceauşescu în perioada în care a fost prim-secretar al judeţului, este, începând de vineri, la dispoziţia oricărui turist. Aici, Nicu Ceauşescu nu venea la pescuit sau vânătoare, ci venea cu prietenii.

La aproape 21 de ani de la Revoluţie, pentru prima dată, fosta cabană de vânătoare din oraşul Sălişte (Sibiu), reşedinţă a lui Nicu Ceauşescu în perioada în care a fost prim-secretar al judeţului, este, începând de vineri, la dispoziţia oricărui turist.

Deja primul grup de turişti din Ploieşti a sosit, vineri, la Sălişte, la complexul turistic care reuneşte cabana şi vila de vânătoare. Turiştii au fost atraşi de numele fiului fostului dictator şi de legendele create în jurul lui, dar şi de ştrandul de lângă vilă, singurul deschis pe o rază de 30 de kilometri.

Fosta vilă de vânătoare de la Sălişte este locul de unde localnicii susţin că a plecat gimnasta Nadia Comăneci din ţară, în 1989, pentru a trece graniţa spre Ungaria. Aceeaşi vilă de vânătoare de la Sălişte este locul spre care se îndrepta, în decembrie 1989, Nicu Ceauşescu, care a fost însă surprins pe drum de Revoluţie.

„Aici, Nicu Ceauşescu nu venea la pescuit sau la vânătoare, ci venea cu prietenii. A venit şi cu elicopterul de câteva ori. Se spune că a venit şi cu Nadia Comăneci. El căuta plăcerea liniştii, a peisajului, pentru că aici, seara, se aud doar greierii şi broaştele din lacul de lângă cabană, care a fost plin cu peşte. Aici eşti într-o oază sălbatică, din care vezi doar biserica”, a povestit, vineri, primarul oraşului Sălişte, Dumitru Banciu.

El spune că, timp de câteva decenii, la Sălişte, la cabana şi vila de vânătoare au venit doar Nicu Ceauşescu, prietenii săi şi şefii de partid. „Aici, Nicu Ceauşescu nu era deranjat de nimeni. Aşa l-a prins Revoluţia. Că a vrut să vină la Sălişte, dar a plecat de la aeroport spre Bucureşti”, îşi aminteşte primarul de acum.

În cele două camere ale vilei, prevăzute cu băi şi o bucătărie, Nicu Ceauşescu şi-a găzduit prietenii, dar niciodată părinţii.

Nicolae Ceauşescu a venit o singură dată la vânătoare în judeţul Sibiu, dar la 100 de kilometri distanţă de Sălişte, la peste 2.000 de metri altitudine, în creierii Munţilor Făgăraş, la cabana de la Bâlea Lac.

La Sălişte, acum, ca şi în urmă cu 21 de ani, cine vrea să se cazeze trebuie să vină cu mâncarea de acasă. Aşa venea şi Nicu Ceauşescu.

De la ferma din satul Cristian, renumit în România drept localitatea cu cele mai multe berze, Nicu Ceauşescu şi prietenii lui erau hrăniţi pe durata sejurului la Sălişte. În complexul turistic exista şi o fermă de iepuri, a căror sacrificare, în anii 1980, „era o sarcină de partid”, după cum susţine primarul Dumitru Banciu.

Cine vrea să vină acum să se cazeze la Sălişte, în locul unde Nicu Ceauşescu stătea înainte de 1989, poate să facă baie în piscina exterioară, să joace tenis, fotbal sau volei pe un teren cu nocturnă, iar din toamnă va putea să pescuiască în lacul care, deocamdată, este decolmatat.

Din primăvară, aici vor fi atraşi şi turiştii vânători, Săliştea şi toată zona Mărginimii Sibiului fiind recunoscute pentru vânatul bogat de urşi, vulpi, cocoşi de munte şi cerbi.

„Intenţionez să ne declarăm, în 2011, oraş turistic. Am declarat, încă din 2004 când am venit primar, că vreau să fac din Sălişte un oraş elveţian în România. Mărul de aur primit anul trecut de la ministrul Turismului, dat la Sălişte pentru turism, dă roade”, a afirmat primarul Săliştei.

El susţine că, în următoarele luni, va face din fostele reşedinţe de vacanţă ale lui Nicu Ceauşescu, adevărate obiective turistice. Se va construi o pistă de biciclişti, care să lege cele 5 hectare de livadă cu meri, în care se află cabana şi vila, de oraş. De asemenea, se va amenaja un traseu de echitaţie, va exista o trăsură trasă de cai care să plimbe turiştii în toată Mărginimea.

La iarnă, de la vila lui Nicu Ceauşescu se va amenaja şi o pistă pentru săniuş. Mai mult, pe locul fostei crescătorii de iepuri a Gospodăriei Partidului Comunist Român, primăria vrea să construiască, din fonduri europene, un hotel şi un restaurant cu o capacitate de o sută de locuri.

Acum, cine doreşte să se cazeze în fosta vilă de vânătoare a lui Nicu Ceauşescu de la Sălişte o poate face contra sumei de 240 de lei, toată vila, pe noapte. Vila are două camere cu şase paturi, în total. Pentru a avea acces la piscină, mai trebuie achitată o sumă de 20 de lei, pentru toată ziua, însă copiii sub zece ani au acces gratuit. Un singur loc de cazare în vilă costă, pe zi, 40 de lei.

Cine merge la Sălişte să caute printre amintirile lui Nicu Ceauşescu trebuie însă să ştie că din cabana şi vila de vânătoare revoluţionarii au furat, în decembrie 1989, aproape tot. Au rămas construcţiile, uşile, geamurile, parchetul şi băile. Singurele care nu au fost furate, deşi au fost bănuite că sunt aurite, sunt clanţele uşilor.

„S-a furat mobilierul, care era rustic, păturile, mai era un televizor color”, spune primarul Banciu.

Pentru modernizarea vilei şi a piscinei, primăria, în prezent proprietara complexului turistic, a cheltuit, din fonduri proprii, 150.000 de lei.

Turiştii care merg la Sălişte şi vor să ajungă la vila şi cabana lui Nicu Ceauşescu trebuie să îi întrebe pe localnici de locul numit „La Marmeladă”. Pentru că cele două construcţii sunt bine adăpostite de o livadă de meri, veche din 1894.

„Legenda spune că aici s-a dorit să se facă o fabrică de gemuri. În locurile noastre, la gem i se spune marmeladă”, a povestit primarul oraşului.

În 1965, locul a fost preluat de primărie de la stat, pentru că nu s-a făcut fabrica de gemuri, din lipsă de bani. În 1980, locul s-a închis şi aici au venit doar Nicu Ceauşescu şi şefii de la PCR. După Revoluţie, locul a fost dat IAS Şura Mică. În ’92 a revenit Primăriei Sălişte, iar din ’96 a fost concesionat unui agent economic care trebuia să facă un restaurant şi un hotel. Pentru că nu le-a făcut, acum a revenit totul, din nou, în administrarea primăriei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata