Calotă (ANRE): Până în 2015 vor fi puse în funcţiune proiecte noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW

Datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că, în perioada 2014-2015, vor mai fi puse în funcțiune capacități de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociației Române pentru Biomasă și Biogaz.

‘În 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de înființare depuse la ANRE, vor mai intra în funcțiune noi capacități energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabilă. Dintre acestea, pe biomasă sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentând cel mai timid sector’, a arătat Calotă.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, în sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 99 de MW.

La finele lunii februarie, în sistem, erau instalate capacități de producție a energiei regenerabile de 4.582 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

Consumatorii de energie electrică din România au plătit anul trecut subvenții de 375 de milioane de euro în contul certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă, a mai spus Calotă, anterior, tot în cadrul evenimentului.

‘Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, față de 300 de milioane de euro în 2012 și 100 de milioane de euro în 2011’, a precizat oficialul ANRE.

El a mai spus că biomasa și biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica România.

Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii naționale pentru biomasă și biogaz, sectoare unde țara noastră are un potențial uriaș, potrivit președintelui organizației, Ilias Papageorgiadis.

„La început, am privit biomasa doar ca pe o investiție, dar a fost o greșeală, pentru că este mai mult decât atât. Biomasa este o soluție pentru problemele României legate de mediu, de cogenerare, de locuri de muncă, de independență energetică, de infrastructură’, a declarat, miercuri, Papageorgiadis, prezent la conferința de lansare a ARBIO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata