Calvarul micuţilor din maternitatea groazei: „Sunt cele mai grave şapte cazuri de bolnavi de pe planetă”

– Tragedia de la Maternitatea Giuleşti a fost mutată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, care a devenit peste noapte cel mai fierbinte centru sanitar din România. Aici se încearcă salvarea celor şapte bebeluşi care au scăpat cu viaţă din flăcări.

– „Putem spune fără să greşim că sunt cele mai grave şapte cazuri de bolnavi de pe planetă” a declarat pentru România Liberă managerul spitalului de copii din Capitală, doctorul Dan Enescu.

„Dacă ţinem cont de statisticile Organizaţiei Mondiale Sănătăţii, cele mai mici şanse de supravieţuire le au nou-născuţii şi arşii. Aici e vorba de arşi care nici măcar nu sunt nou-născuţi, ci născuţi prematur, care au jumătate din greutatea normală, un sistem imunitar insuficient dezvoltat şi o funcţionare defectuoasă a organelor. Vă daţi seama că şansele de supravieţuire devin extrem de mici”, spune medicul Dan Enescu.

Într-un interval de 24 de ore, în jurul pătuţurilor celor şapte micuţi roiesc împărţiţi în trei schimburi peste 100 de chirurgi, anestezişti, asistente şi brancardieri, care îi îngrijesc, curăţindu-le corpul de resturile pătrunse în gură, orificiile nazale şi în răni.

Trupurile, arse în proporţie de peste 50% sunt bandajate cu comprese speciale, care încearcă să elimine pierderea lichidelor corporale şi pătrunderea germenilor infecţioşi: „Eliminarea acestei fine pelicule de protecţie pe suprafeţe atât de întinse face ca bebeluşii să piardă lichid în ritm accelerat şi noi trebuie să compensăm această pierdere cu ajutorul perfuziilor”.

Deocamdată nu se pune problema realizării unor grefe de piele din cauza vârstei periculos de mici a pruncilor şi a procentului uriaş de piele, care a fost afectată. Doctorul Enescu nu ştie să existe un astfel de precedent medical la nivel mondial: „N-am mai auzit ca în vreo ţară din lumea asta să existe şapte prematuri, cu greutăţi cuprinse între 1,2 şi 2,5 kilograme, cu arsuri pe 60-75% din suprafaţa corpului. Au mai fost două cazuri, unul în India cu vreo doi bebeluşi şi altul în SUA cu patru cred, dintre care unii au murit, alţii au scăpat”. Managerul spitalului de copii din Bucureşti nu vrea să fie pesimist, însă doreşte să se ţină cont de realitatea obiectivă: „Şansele lor de refacere sunt egale cu ale unor bătrâni de 90 de ani”.

Continuarea în România Liberă

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata