Camera Deputaţilor discută şi votează marţi, 25 mai, moţiunea simplă pe agricultură

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, iniţiată de 66 de deputaţi PSD se va discuta şi vota marţi, 25 mai, în prima zi de lucru a Camerei Deputaţilor din această săptămână.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, joia trecută, ca moţiunea să fie discutată începând cu ora 16,00, în prima zi de lucru din această săptămână, având în vedere că luni, în a doua zi de Rusalii, deputaţii sunt liberi.

Grupul parlamentar al Alianţei PSD+PC a depus miercurea trecută, în plenul Camerei, prin deputatul social-democrat Victor Surdu, moţiunea simplă pe Agricultură, intitulată „Programul naţional pentru agricultură şi dezvoltare al Guvernului Boc pe anul 2010: Falimentul fermierilor din România”.

PSD+PC solicită, în moţiunea simplă, demiterea ministrului Mihail Dumitru, pentru că „acesta s-a dovedit incapabil să administreze multitudinea problemelor cu care se confruntă agricultura şi agricultorii din România”.

PSD propune deputaţilor în textul moţiunii, „pe baza unor analize amănunţite a problemelor cu care se confruntă agricultorii, regăsite şi în revendicările sindicatelor”, ca, până la momentul dezbaterii în plen a moţiunii simple, să se organizeze la nivelul colegiilor uninominale întâlniri cu fermierii din zonă, pentru a le prezenta moţiunea şi pentru a lua acceptul lor în privinţa votării sau respingerii acestui text.

Social-democraţii acuză actualul Guvern şi ministerul Agriculturii că nu se implică prin decizii politice în rezolvarea problemelor din acest domeniu, „ceea ce va avea consecinţe pe drumul falimentării agriculturii”.

Printre aceste probleme, PSD+PC a amintit de:

 • introducerea în ţară, „fără respectarea legislaţiei”, a materialului săditor pomicol şi viticol şi valorificarea acestuia de către persoane neautorizate,
 • invazia diferitelor produse contrafăcute,
 • pierderi la valorificarea imediată a producţiei după recoltare,
 • neexistenţa unui preţ prestabilit la produsele de bază pe diferite culturi, „ceea ce determină imposibilitatea stabilirii unei strategii pe fermă de obţinere a profitului”.

De asemenea, în moţiune se mai aminteşte de neexistenţa unei pieţe de desfacere pentru că bursa existentă nu este capitalizată, apreciindu-se totodată că programul ”Primul siloz” este nefuncţional.

Social-democraţii au atras atenţia şi asupra faptului că Guvernul nu a luat nicio măsură pentru combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a comercializării produselor agroalimentare şi că Executivul nu a stabilit strategia naţională cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic, deşi există două legi care stabilesc circulaţia materialului semincer, care provine de la plante modificate genetic, precum şi trasabilitatea producţiei rezultate.

PSD a avertizat, de asemenea, că nesubvenţionarea motorinei pentru agricultură va duce la creşterea preţului tuturor produselor agroalimentare, iar neexistenţa niciunei iniţiative legislative care să reglementeze situaţia ajutoarelor de stat a compromis anul agricol 2009 – 2010.

Semnatarii documentului mai susţin că, în ciuda rapoartelor anuale ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu Siseşti, care vizau defrişările necontrolate, dar şi în ciuda raportului Comisiei de anchetă a Camerei Deputaţilor – care afirma că în zonele irigate, de aproximativ 3 milioane de hectare, se obţin producţii care nu acoperă nici cheltuielile de înfiinţare a culturilor -, în bugetul agriculturii pentru 2010 Guvernul nu a acordat nicio sumă pentru subvenţionarea irigaţiilor.

În textul moţiunii se face referire şi la rolul formelor asociative din agricultură, afirmându-se că, în dezbaterea lansată de comisarul european Dacian Cioloş cu privire la Politicile Agricole Comune (PAC), grupul de specialişti pentru dialog cu formele asociative din agricultură existent în cadrul MADR nu funcţionează, că lipsesc specialiştii români din cadrul Consiliului de Monitorizare de la Bruxelles şi că, în cele 78 de grupe de specialişti existente la nivelul UE România are specialişti doar în opt grupe „deoarece nu îşi plăteşte taxele”.

PSD propune, în document, un set de măsuri care să vină în ajutorul Guvernului şi a Ministerului Agriculturii.

Astfel, social-democraţii propun:

 • emiterea Ordonanţelor de Urgenţă care să stabilească concret ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli începând cu anul 2010, care sunt sumele şi când se acordă, înainte de rectificarea bugetului din vara acestui an,
 • analiza, în fiecare şedinţă de guvern, a modului în care a autorităţile competente ale statului asigură aplicarea legislaţiei pentru combaterea evaziunii şi contrabandei în domeniul circulaţiei materiilor prime agricole şi a produselor agro-alimentare,
 • rectificarea urgentă a bugetului pe anului 2010, pentru a asigura fondurile necesare pentru plata urgentă a ajutoarelor de stat către fermieri,
 • asigurarea unei transparenţe totale prin informarea corectă a fermierilor şi a primăriilor.

Social-democraţii mai propun, în acelaşi document:

 • înlocuirea urgentă a legii creditului agricol cu o altă formă de susţinere financiară a lucrărilor din agricultură,
 • reducerea de urgenţă a accizei la motorină până la 21 euro/1.000 litri,
 • organizarea de către Ministerul Agriculturii, la propunerile organizaţiilor profesionale, a unor largi dezbateri referitoare la noua Politica Agricolă Comună, ce va fi adoptată începând cu anul 2013.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata