Campanie pentru eradicarea focarelor de leucoză din Deltă

46

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a demarat o campanie pentru eradicarea focarelor de leucoză enzotică bovină, în contextual în care judeţul se numără printre cele cu cele mai multe focare de leucoză enzotică bovină din ţară.

Directorul DSVSA, Marilena Tertiş, a declarat că 50 la sută din efectivele de bovine din judeţ sunt crescute în condiţii atipice în Delta Dunării, din cauza lipsei resurselor financiare localnicii preferând să îngrijească în propria gospodărie câteva animale pentru tracţiune, pe celelalte lăsându-le libere pe grinduri şi fiind aduse în gospodării doar pentru sacrificare.

„Numărul animalelor crescute în acest mod este destul de mare, sistemul de creştere făcând foarte dificilă supravegherea lor. Animalele sunt capturate o dată sau de două ori pe an pentru imunizare, crotalierea facilitându-ne activitatea”, a afirmat directoarea Tertiş.

Ea a mai spus că, în contextul în care judeţul este cunoscut drept unul cu foarte multe bovine bolnave de leucoză enzotică, instituţia pe care o conduce a demarat o campanie pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa supravegherii animalelor.

„Proprietarii trebuie să conştientizeze importanţa supravegherii animalelor. Ne confruntăm cu un număr foarte mare de animale serologic pozitive la leucoza bovină şi avem o campanie care se derulează în acest moment în Deltă pentru eradicarea bolii, în contextul în care în bugetul Autorităţii Naţionale de resort există şi bani de despăgubiri. (…)

Suntem unul din judeţele din ţară cu cele mai multe animale serologic pozitive la leucoză enzotică. Este un pericol şi pentru celelalte animale din judeţ, în măsura în care există şi proprietari care aduc animale valoroase din punct de vedere genetic şi productiv şi e păcat să îmbolnăvim animalele nou aduse din cauza celor serologic pozitive”, a menţionat Marilena Tertiş.

Potrivit DSVSA, în 2009, au fost identificate 109 de focare de leucoză enzotică bovină, au fost sacrificate 230 de bovine pozitive serologic cu leucoză, existând în continuare 2.631 de capete de animale bolnave.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News