Campanie privind schimbarea mentalităţii din educaţie prin intermediul matematicii

Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SŞMR) a lansat marţi (30 martie 2010) campania intitulată „2010 – anul matematicii în şcoala românească”, un proiect al societăţii civile, desfăşurat în parteneriat cu alte instituţii ale statului şi private, care îşi propune să schimbe mentalitatea copiilor, a părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la rolul matematicii în educaţie.

Campania reuneşte mai multe activităţi adresate elevilor, părinţilor şi profesorilor, de genul concursurilor, conferinţe, schimburi de experienţă, dezbateri. Potrivit iniţiatorilor, în acest an vor fi implicaţi peste 25.000 de elevi şi 1.000 de cadre didactice din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi peste 1.000 de unităţi şcolare din toată ţara.

„Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existenţă a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România vom demara o serie de activităţi ce au ca scop schimbarea de mentalitate a societăţii româneşti cu privire la matematică. Vrem să demonstrăm că scopul educaţiei matematice este acela de a contribui la formarea unei gândiri coerente, rapide, analitice şi eficiente, aplicabilă în toate situaţiile din viaţă”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele SŞMR, Radu Gologan.

El a precizat că astfel de proiecte s-au desfăşurat în Germania, SUA, Anglia, Italia şi parţial în Franţa. La rândul său, consilierul de stat Cătălin Avramescu de la Administraţia Prezidenţială a spus că, deşi şcoala românească are mulţi profesori buni şi competenţi şi mulţi absolvenţi excepţionali, se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte testele de gen PISA. „Avem o problemă cu organizarea şi nu cu oamenii”, a susţinut el.

Liliana Preoteasa, director în MECTS, consideră că viitorul României constă în educaţie şi că sistemul educaţional poate îmbunătăţi PIB-ul cu până la 10%.
SŞMR este cea mai mare societate de ştiinţe matematice din Europa, cu peste 7.000 de membri, profesori de matematică, ingineri şi studenţi, având 54 de filiale în toată ţara. Ea a fost înfiinţată în 1910 sub numele de Societatea „Gazeta Matematică”.

Citește și
3 Comentarii
  1. kars spune

    Noi am discutat adesea cu Liliana Preoteasa ,cum spunea si prof.phd.Mircea H.Orasanu ,mai ales in 2005 ,dar fara nici un rezultat pe tema celor de sus, si printre altele am propus si o tema importanta cum ar transformarile geometrice ,sau cele trigonometrice ,se pare ca efectul a fost mai mult decat nul mai ales in august 2005 ,iar cei de acum n-au decat tineretea ,si cam atat ,inrest lucrurile sunt incerte;in concluzie asa cum era de asteptat tot ce se spune sau zice este mai mult decat fictiv,si formal , nu se schimba nimic,dar altele sunt resorturile celor de mai sus;

  2. nlimu spune

    asta se poate numai invatand

  3. sache spune

    asa cum este organizata situatia mentionata de liliana preoteasa nu se rezolva caci nu este indeplinit principiul invatarii exact ce i-a scris si prof.dr. mircea orasanu dar nu prea ainteles ,desigur ca a receptat dar insuficient si s-a ajuns aici fara nici o sansa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata