Canalul Dunăre Marea Neagră preia viitura de pe Dunăre

Canalul Dunăre-Marea Neagră preia, de peste o săptămână, o parte importantă din surplusul de apă înregistrat de cotele hidrografice istorice din sectorul românesc al Dunării, diminuând astfel efectul viiturilor, în aval de Cernavodă.

Potrivit directorului general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), Valentin Zeicu, deşi nu este conceput ca vector pentru deversarea Dunării în mare, Canalul Dunăre-Marea Neagră este folosit de peste o săptămână în acest scop, în condiţia în care fluviul prezintă risc major de producere a inundaţiilor.

Odată cu creşterea nivelului Dunării, Canalul Dunăre-Marea Neagră a început să preia controlat debite de apă din Dunăre, prin staţia de pompare complexă Cernavodă, şi din sistemul de răcire al Centralei Nuclear-Electrice Cernavodă, pe care le uzinează prin cele două microhidrocentrale de la Ecluza Agigea, apa fiind evacuată apoi în Portul Agigea, la un volum de 250 mc. pe secundă.

„Tranzitarea acestui volum de apă către mare contribuie semnificativ la reducerea riscului de inundaţii, Canalul Dunăre-Marea Neagră fiind conceput şi funcţionând de altfel, încă de la inaugurare, ca un imens sistem hidro-regulator, atât în cazul viiturilor cât şi pe timp secetos.

În momentul de faţă noi prelevăm debite semnificative de apă prin toate mijloacele de care dispunem şi în plus folosim vanele ecluzelor (instalaţii de evacuare ape mari) de la Ecluza Agigea şi facem zilnic ecluzări false pentru a menţine cotele normale ale fluviului în vederea apărării împotriva inundaţiilor’, a declarat directorul ACN, Valentin Zeicu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata