„Cântecele Munţilor”, singurul festival internaţional care oferă folclor şi mâncare tradiţională

8

Peste o sută de sibieni și turiști au dansat și au servit mâncăruri românești, miercuri seara, 5 august, la Restaurantul Centrului Militar, în cadrul petrecerii în stil tradițional românesc, organizate în deschiderea Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”.

Într-o atmosferă ca de nuntă, localnicii și turiștii s-au bucurat de un spectacol oferit de membrii Ansamblului Folcloric Profesionist ‘Cindrelul-Junii Sibiului” și soliștii Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Nelu Albu, Robert Târnăveanu și Mariana Anghel. Meniul serii, în valoare de 30 de lei de persoană, a fost alcătuit din gustare țărănească, sărmăluțe cu mămăliguță, plăcintă cu prune, apă plată/ minerală și țuică.

„Ca de obicei, serile tradiționale cu specific culinar aduc mult antren, căci publicul larg are prilejul să învețe sau să exerseze pași de dans specific popoarelor participante sau chiar să deguste preparate specifice. Sunt evenimente cu veselie și multă voie bună, pe care le organizăm cu drag pentru Sibiu”, a declarat Silvia Macrea, directoarea festivalului de la Sibiu.

Festivalul Internațional de Folclor ‘Cântecele Munților’ își păstrează și la ediția din acest an specificul care l-a consacrat în plan național și internațional, acela de a promova cultura tradițională, nu doar prin muzică și dans, ci și prin gastronomia specifică fiecărei țări. Astfel, organizatorii au pregătit în cadrul ediției aniversare cu numărul 40, patru seri tradiționale, evenimente speciale în cadrul cărora spectatorii iubitori de folclor au prilejul să deguste preparate tradiționale din Cipru, Serbia, Spania și România, dar și să exerseze pași de dans tradițional alături de membrii ansamblurilor invitate și să fredoneze melodii tradiționale specifice.

Joi, ‘Cântecele Munților’ programează cinci evenimente. Pentru început, de la ora 10,00, la Cercul Militar din Sibiu se va desfășura un atelier de dans în compania ansamblului folcloric sibian ‘Ceata Junilor” și a invitaților din Cipru — ansamblul folcloric al Asociației Culturale ‘Achna Forest’. Între orele 11,00-15,00, în sala de lectură de la Cercul Militar este deschisă spre vizitare expoziția de costume populare, în cadrul căreia pot fi audiate piese din repertoriul tradițional românesc.

Alte două evenimente sunt găzduite la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ‘Cindrelul — Junii Sibiu’, de pe strada Tudor Arghezi nr. 13. Astfel, în cadrul festivalului va fi organizat un stand cu vânzare de carte pentru cei interesați de oferta editorială a instituției, stand deschis pentru public între orele 12,00-14,00. De la ora 14,00, vor rula înregistrările unora dintre cele mai apreciate spectacole ale Ansamblului Folcloric Profesionist ‘Cindrelul — Junii Sibiului’. Este vorba de spectacolele de teatru muzical-coregrafic ‘La Sibiu în Piața Mare, târg de n-are-asemănare’ și ‘La hanul lui Ghiță’.

În încheierea celei de-a doua zi de festival, organizatorii propun o seară tradițională cipriotă, la ora 20,00, la Restaurantul Cercului Militar Sibiu. Protagoniștii serii vor fi membrii ansamblului folcloric al Asociației Culturale ‘Achna Forest’ din Cipru care vor reface atmosfera specifică tavernelor, prin cântece și dansuri ce au făcut celebru folclorul cipriot. În meniu se regăsesc preparate specifice bucătăriei acestei țări precum: tavas — carne de porc cu cartofi și mirodenii, pastitsio — macaroane cu carne tocată de porc si sos de brânză, porgouri — cuscus cu carnați și sos de roșii, salată țărănească cu salată verde, varză, ceapă, măsline, brânză feta, dar și tsipopitta — prăjitură cu cremă de brânză și sirop. Prețul meniului este de 30 lei/ persoană.

Festivalul Internațional de Folclor ‘Cântecele Munților’ este singurul eveniment sibian cuprins în Calendarul Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și unul dintre cele nouă din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: oradesibiu.ro


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News