Capcanele creditului în euro pentru „Prima casă”

– Creditul de tip „Prima casă” este oferit de bănci în două monede: în euro şi în lei. Aparent, creditul în euro este mai ieftin. Privind în profunzime, se văd câteva capcane.

– Creditul „Prima casă” în euro are o dobândă maximă de EURIBOR la 3 luni + 4 puncte procentuale (pp). Aceasta trebuie să fie DAE maxim, incluzând şi comisioanele.

.

EURIBOR: Baltazar îl vede la 3% în câţiva ani, Şerbănescu îl vede la 6-8%

În prezent, EURIBOR tocmai a scăzut sub 1%, dar uitându-ne în trecut, vedem dobânzi de peste 3%. Bogdan Baltazar este de părere că „este şi normal să te aştepţi să crească dobânda. Într-un caz precum acesta, în care avem un credit cu o dobândă variabilă care depinde de un asemenea indice la care se adaugă o marjă, trebuie să te aştepţi la orice. Totul depinde de evoluţia EURIBOR. În perioada asta de criză, nu cred că vor fi fluctuaţii mari. Dar orice este riscant. Oricum, în câţiva ani, îl văd să treacă de 3%”.

Dacă EURIBOR la 3 luni va reveni peste 3%, atunci dobânda maximă se va duce la 7% (rezultată din 3% + 4pp cât este marja).

Citeste si:  Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci: Legea dării în plată, în forma actuală, poate aduce grave prejudicii economiei

Analistul Ilie Şerbănescu atrage atenţia asupra faptului că „este absolut sigur că EURIBOR se va duce în sus. După injecţiile monetare din ultimele luni trebuie să ne aşteptăm la efecte dezastruoase. În 2-3 ani vom vedea cu acest indice va arăta 6-8%. L-au dus aşa de jos pentru a stimula creditarea, dar ştiţi ce? Nu dobânda este obstacolul din calea creditării, ci lipsa de încredere…”.

Al doilea factor care poate transforma creditul în euro într-o înţelegere prăpăstioasă pentru clientul băncii este cursul leu/euro. Moneda europeană are, prin comparaţie cu leul, potenţial de creştere. Leul are potenţial suficient de depreciere.

Analişti din piaţă  calculează pentru finele anului un curs de 4,80 lei/euro. Mai punem la socoteală şi faptul că veniturile în lei ar putea să scadă în contextul crizei sau, în cel mai bun caz, să stagneze.

Citeste si:  Iaşi: Decontări ilegale de servicii medicale, în valoare de un milion de euro, în atenţia procurorilor

Integral în Capital

Citește și
3 Comentarii
  1. cristian spune

    Analisti pot calcula pretul caselor la un curs de 4.8, peste un an.Sunt aprecieri nesustenabile, iar analiza este subiectiva.Acum Romania prin efectele crizei are o sansa de relocare a companiilor straine, care vin si acest lucru va determina in timp o crestere a exportului.
    Problema este ca tocmai autoritatile nu inteleg acest lucru sa reduca birocratia sa asigure un cadru simplificat de impozitare si taxe catre societatile private care sun motorul economiei.Altfel vecini nostri vor fi beneficiari unor relocari a marilor companii din lume.

  2. Stefan spune

    da, dar ce se intampla cu creditl in lei cand se trece la euro? ramai cu dobanda de la creditul in lei si platesti in euro?unde-i avantajul?

    1. admin spune
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner