Care este situaţia pe piaţa gazelor

În România, explozia preţurilor gazelor pe piaţa angro, care a majorat costurile de achiziţie ale furnziorilor peste nivelul facturat clienţilor, începe să se simtă şi pe piaţa autohtonă.
Astfel, Restart Energy a anunţat că renunţă, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, iar surse din piaţă ale Prifit.ro susţin că alte 3-4 companii, printre care şi Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienţi, au solicitat, din proprie iniţiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare şi transport, adresându-se şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenţei de furnizare.
Principalul motiv pentru care aceşti furnizori doresc să renunţe la activitatea de furnizare, este explozia preţurilor pe piaţa angro, care a condus la situaţia în care costul de achiziţie al gazelor este superior preţului facturat clienţilor.
În contextul companiei, “În data de 3 noiembrie am solicitat ANRE retragerea licenţei de furnizare şi desemnarea unui furnizor de ultima instanţă pentru clienţii Tulcea Gaz. Încetarea relaţiei contractuale cu Transgaz este o consecinţă a acestei solicitări”, a precizat Tulcea Gaz pentru Profit.ro.

Astfel, motivul prezentat de companie a fost creşterea fără precedent a preţurilor pe piaţa gazelor naturale, comparativ cu anul 2020, care a generat dificultăţi majore de asigurare a fluxului de lichidităţi necesar pentru plata în avans a gazelor contractate pentru sezonul rece 2021-2022, transport, garanţii, costuri suplimentare cu echilibrări.

Aşadar, compania Engie România SA (acţionar al Tulcea Gaz cu o participaţie de 30% – n.r.), a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultima instanţă (FUI), locurile de consum ale clienţilor finali din portofoliu, începând cu 8 noiembrie.

Sursa: Hotnews.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata