CARE România a fost amendată cu 190.000 lei în ianuarie 2014; au fost sesizate organele de cercetare penală

4

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei în cazul companiei de asigurări-reasigurări CARE România și a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care țin de activitatea de asigurare și care întrunesc elemente de natură infracțională, se arată într-un comunicat al ASF remis, miercuri.

Mai mult, potrivit sursei citate, ASF a identificat deficiențe semnificative ale Consiliului de Supraveghere și ale Directoratului CARE România în perioada anterioară lunii iulie 2013 și a retras aprobarea lui Radu Frîncu, fostul președinte al Directoratului societății.

Totodată, ASF precizează că a solicitat societății un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate, o parte dintre acestea fiind remediate în cursul controlului inopinat declanșat ASF la companie în luna octombrie 2013 și care a vizat perioada 2012 — 2013.

‘Precizăm că identificarea unor nereguli în privința decontărilor dintre societate și conducerea CARE România SA ține în principal de controlul intern al societății și de alte instituții ale statului, iar ASF a procedat, în cadrul controlului inopinat menționat, la verificarea aspectelor care țin de supravegherea activității de asigurare-reasigurare desfășurată de societate. Referitor la aceste aspecte, reafirmăm că ASF a identificat deficiențe semnificative ale Consiliului de Supraveghere și ale Directoratului societății (conducerea administrativă și executivă a societății) în perioada anterioară lunii iulie 2013, luând măsurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penală și retragerea aprobării domnului Radu Frîncu’, se precizează în comunicatul citat.

Controlul ASF la CARE România a verificat modul de funcționare a sistemului de control intern, managementul riscului și auditul intern, modul de înregistrare și evidență a dosarelor de daună și de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a polițelor și respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

Potrivit ASF, controlul a constatat încălcări semnificative ale legislației asigurărilor precum neînregistrarea în evidența tehnică și contabilă a societății a unor polițe emise printr-un intermediar extern și lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societății la riscuri prin încheierea de polițe în afara limitelor de competență).

Referitor la faptul că Radu Frîncu a deținut funcția de Președinte al Directoratului CARE România SA deși nu a îndeplinit o condiție obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcției de membru al directoratului unei societăți de asigurări, și anume Ťsă aibă studii superioareť, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor astfel de studii, ASF subliniază că acesta a obținut, în 19 mai 2010, aprobarea din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat că are studii superioare.

‘Urmare a sesizării Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar și modul în care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat numirea domnului Radu Frîncu în funcția de Președinte al Directoratului CARE România SA, poziție pe care a deținut-o în perioada 19 mai 2010 — 8 iulie 2013.

Precizăm că domnul Radu Frîncu nu mai face parte din conducerea societății încă din iulie 2013 și nu deține în prezent vreo funcție de conducere într-o societate de asigurare autorizată de către ASF’, se mai arată în comunicatul ASF.

ASF menționează că a informat Corpul de Control al Primului Ministru, în luna februarie 2014, asupra concluziilor controlului inopinat declanșat la CARE România SA.

Corpul de Control al premierului va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală comise la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) SA în urma unui control efectuat la instituția financiară, care a vizat verificarea respectării de către conducerea societății a dispozițiilor legale incidente și a normelor interne referitoare la angajarea și efectuarea cheltuielilor, achiziția de bunuri și servicii și modul de gestionare a patrimoniului, a informat, marți, Biroul de presă al Guvernului.

În urma controlului efectuat la CARE România s-a constatat, printre altele, că în perioada în care Radu Frâncu a deținut calitatea de președinte al directoratului Companiei ‘CARE România” S.A. — între 19.05.2010 și 08.07.2013 — compania cu capital majoritar de stat a întregistrat „o pierdere cumulată în sumă de 23.464.867 lei”.

În raportul Corpului de Control al premierului privind CARE România se precizează că Radu Frâncu și Marius Constantin Banu — membru al directoratului „CARE România” S.A. în perioada 16.07.2010 — 08.07.2013 — „au utilizat sume importante din fondurile companiei, în cuantum total de 831.177,85 lei și 53.173,43 euro, în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei”.

Corpul de Control al premierului a constatat, totodată, că Frâncu și Banu „și-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane în străinătate în cuantum de 65.895,15 lei și 31.663,43 euro”, între destinațiile alese de aceștia ca „deplasări” inspectorii guvernamentali menționând Ibiza, Cannes și Paris. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News