Care sunt cele mai poluate orașe din România

Orașele românești aflate în topul privind nivelul de poluare al aerului sunt: Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galaţi, Brăila, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti,  Ploieşti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia, Brăniştea, Sibiu, Sâncărieni, Târgu-Mureş, Botoşani, Oradea, Bacău, Constanţa.

Cu toate că toată lumea s-ar fi așteptat la asta, de fapt nu Bucureștiul este orașul cu cel mai mare nivel de poluare, chiar dacă este un oraș cu mai bine de 1,2 milioane de mașini înmatriculate.

Pe primul loc în acest top se regăsește orașul Iași, cu un nivel de poluare moderat (27 pentru anul 2018), urmat de Cluj Napoca, cu un nivel de poluare tot moderat (21,4 pentru 2018). În spatele lui se află Brașovul, cu un coeficient de poluare moderat (21,3 pentru 2018). Bucureștiul este situat abia pe cel de-al patrulea loc al podiumului, înregistrând un coeficient mediu de poluate de 20,3 pentru anul 2018.

La polul opus, pe locurile 22, 21 și 20 se află Constanța, cu un nivel moderat de poluare de 12,4 pentru 2018, Brăila cu un nivel moderat de poluare de 12,5 pentru 2018 și mai apoi Galați, cu un nivel moderat de poluare de 13,1 pentru anul 2018.

Compania AirVisual, înfăptuitoarea clasamentului, pune la dispoziție și o aplicație de poluare a aerului la nivel global prin care se pot observa date privind calitatea aerului.

Clasamentul a fost creeat luându-se în considerare particulele în suspensie din aer, care reprezintă o combinație complexă de particule foarte mici și picături de lichid. Pentru realizarea acestui top s-a luat drept referință indicatorul PM 2.5.

PM 2.5 este în principiu considerat drept poluant cu impact semnificant asupra sănătății tuturor poluanților atmosferici măsurați în mod normal. Din cauza dimeniunilor reduse, PM2.5 poate să intră profund în sistemul respirator uman și de acolo în întreg corpul, ducând la o gamă foarte extinsă de efecte pe termen scurt dar și lung asupra sănătăți, potrivit AirVisual.

În mai multe regiuni ale Europei și în S.U.A, poluanții atmosferici de bază care prezintă o importanță crescută sunt dioxidul de azot (NO2) și ozonul, astfel încât doar PM2.5 nu dau o imagine reprezentativă a calități aerului și a riscurilor pentru sănătate în anumite regiuni, potrivit creatorilor topului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata