Carmen Bodea, director executiv DSVSA Bacău, reţinută de DNA

Procurorii DNA au reținut-o pe Carmen-Carleta Bodea, director executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău la data faptelor, acuzată, printre altele, de luare de mită.

Carmen-Carleta Bodea urmează să fie prezentată miercuri Tribunalului Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ea este acuzată de luare de mită (trei infracțiuni), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă fapta este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (patru infracțiuni) și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni).

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri, Carmen Bodea, în 26 octombrie 2015, în calitate de director executiv al DSVSA Bacău, a pretins și a primit suma de 2.700 lei de la administratorul unei societăți cu obiect principal de activitate comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne.

Banii au fost pretinși și primiți în legătură cu atribuțiile de serviciu referitoare la planificarea acțiunilor și controalelor, autorizarea/înregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, suspendarea/anularea autorizației/înregistrării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și dispunerea măsurilor complementare de sancționare.

DNA precizează că, în perioada 14 — 27 octombrie 2015, în aceeași calitate, Bodea a acceptat promisiunea unor sume de bani de la un medic veterinar căruia i-a fost atribuită, prin concesionare, de către DSVSA Bacău, o circumscripție veterinară.

Promisiunea remiterii unei sume de bani este în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achizițiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentației de participare la licitație, avizarea raportului de atribuire a achiziției și semnarea, în numele DSVSA Bacău, a contractului de servicii sanitar-veterinare cu câștigătorul procedurii de atribuire.

„În același context, inculpata i-a furnizat medicului respectiv informații nedestinate publicității despre licitația respectivă. Astfel, deși anunțul privind licitația nu fusese publicat pe SEAP, Bodea i-a comunicat persoanei respective condițiile ce vor fi prevăzute în caietul de sarcini, precizându-i că acesta a fost modificat față de cel folosit în precedentele licitații, a avertizat-o în legătură cu dotările pe care va trebui să le aibă la data licitației și care îi vor asigura un punctaj favorabil, i-a transmis perioada în care va avea loc licitația și componența comisiei de licitație care va fi numită prin dispoziția sa”, se spune în comunicat.

DNA menționează că, în perioada 11 noiembrie — 28 decembrie 2015, Carmen Bodea, cu ocazia unor concursuri organizate de instituția publică unde își desfășura activitatea, a furnizat unui număr de trei persoane informații nedestinate publicității, respectiv variantele de subiecte pentru proba scrisă.

În acest fel inculpata a asigurat candidaților respectivi un avantaj față de ceilalți participanți la concurs și, totodată, obținerea unui punctaj necesar câștigării concursului. În același context, la 17 decembrie 2015, inculpata Bodea, printr-un intermediar, a primit un plic conținând suma de 5.000 lei de la ruda unuia dintre candidații favorizați. În perioada 5 — 8 ianuarie 2016, Carmen Bodea, în aceeași calitate, i-a determinat pe membrii unei comisii de examinare să favorizeze un candidat, atât la proba scrisă, cât și orală, în contextul organizării și desfășurării concursului pentru ocuparea unor posturi de medic veterinar pe perioadă determinată”, mai susțin procurorii.

Sursa citată subliniază că acțiunea acesteia a avut ca urmare obținerea de către candidatul respectiv a unui folos necuvenit, respectiv promovarea concursului, și a cauzat vătămarea intereselor legitime a DSVSA Bacău, referitoare la ocuparea posturilor pe criterii de competență.

În acest dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata