Cartel ALFA: Cerem preşedintelui României promulgarea legii salarizării personalului plătit din fonduri publice

36

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” a trimis, luni, 16 noiembrie, o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, prin care cere promulgarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, astfel încât creșterea economică să fie distribuită echitabil, se arată într-un comunicat remis luni.

,,Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, în numele membrilor săi, așteaptă de la dumneavoastră promulgarea legii de promovare a OUG nr. 35/2015, de completare a OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, și nu returnarea, cerută de unii pentru a face jocuri politicianiste’, se precizează în scrisoarea deschisă depusă luni la Administrația prezidențială.

Potrivit sindicaliștilor, creșterea economică trebuie să fie distribuită echitabil tuturor însă ea nu se reflectă în măsurile adoptate prin Codul fiscal, care avantajează numai capitalul sau pe cei cu venituri mari.

‘De reducerea cu cinci procente a contribuției la bugetul de pensii au beneficiat exclusiv patronii, fără să se regăsească în veniturile salariaților. Facilități fiscale prevăzute pentru angajatori, aplicabile începând cu 2017, au fost de curând devansate pentru 1 ianuarie 2016 și nimeni nu s-a plâns că nu pot fi suportate de buget și că nu se cunosc consecințele lor’, apreciază președintele Confederației sindicale, Bogdan Hossu.

În context, reprezentanții CNS ‘Cartel ALFA’ apreciază că ponderea salariilor în PIB a scăzut ‘îngrijorător’, situându-se la numai 31%, cea mai redusă din cele 28 de țări membre ale UE.

,,La acest lucru a contribuit substanțial și desființarea mecanismului de distribuire echitabilă prin negocieri colective la nivel de unitate, sector și național prin Legea 62/2011, precum și lipsa interesului clasei politice de a repune în funcție acest mecanism, în ciuda angajamentelor repetate.

Raportorul special al ONU a subliniat recent că cetățenii români sunt cei mai săraci din spațiul UE. Acesta atrage atenția asupra societății profund divizate, cu peste 40% din populație aflată în risc de sărăcie și excluziune socială, iar 29% sunt afectați de lipsuri extreme, un procent care este de trei ori mai mare decât media europeană’, se arată în scrisoarea remisă președintelui României.

Potrivit reprezentanților CNS ‘Cartel ALFA’, din 4,3 milioane de lucrători înregistrați oficial, 2 milioane sunt la nivelul salariului minim garantat în plată. Un alt motiv de îngrijorare exprimat de CNS ‘Cartel ALFA’ este evaziunea fiscală pe piața muncii care a atins ‘jumătate din bugetul național încasat’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)