Cărțile de identitate se schimbă. Cum vor arată noile documente

Uniunea Europeană vrea să introducă măsuri de securitate mai stricte și vrea să modifice și cărțile de identitate ale cetățenilor din uniune.

În cadrul unui acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea, reprezentanții Președenției române, a consilului și al Parlamentului European,au decis să facă modificările cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene.

Cărțile de identitate vor avea un format de card de credit, o zona de citire optică și vor respectă

 standardele minime de securitate stabilite de Organizația Avaței Civile (OACI ). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.

Foto: Stirileprotv.ro

Noile norme propuse vor îmbunătății securitatea acestor documente, prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informațiile conținute, cât și pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.

”Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securității în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depășim mai ușor cazurile de fraudare a documentelor și de furt de identitate, îngreunând acțiunile teroriștilor și infractorilor și facilitând totodată liberă circulație a călătorilor de bună cerdintă”, a declarat Caemen Daniela Dan, ministru Afacerilor Intrene.

Cărțile de identitate vor avea o perioada maximă de valabilitate de 10 ani, și o perioada minimă de valabilitate de 5 ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mică de 5 ani. Statele membre pot elibera cărți de identitate cu o perioada de valabilitate mai lungă persoanelor peste 70 de ani.

Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intră în vigoare la doi ani de la adoptare, această însemnând că până la dată respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

Cărțile de identitate vor indică, de asemenea, codul de țară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata