Casa Albă minimalizează ameninţarea rusă privind sistarea livrărilor de gaze naturale

Casa Albă a minimalizat vineri importanţa ameninţărilor formulate de gigantul public rus Gazprom de a întrerupe exporturile de gaze naturale spre Ucraina şi de a afecta astfel Europa de Vest, relatează AFP.

‘Situaţia gazelor naturale lichefiate din Europa şi Ucraina este că (stocurile) sunt peste nivelul normal’, a dat asigurări purtătorul de cuvânt adjunct al preşedintelui Barack Obama, Josh Earnest.

‘Motivul este că, spre deosebire de America de Nord, Europa şi Ucraina au avut o iarnă relativ blândă. Prin urmare, nu există nicio dovadă la ora actuală că există riscul unei penurii de gaze naturale în regiune’, a continuat Earnest în cursul unui briefing de presă desfăşurat la bordul Air Force One.

Grupul rus Gazprom a ameninţat vineri Ucraina că va suspenda livrările de gaze naturale din cauza facturilor neplătite în valoare de 1,89 miliarde de dolari, aşa cum a mai făcut şi în primele luni ale anului 2009, când a fost perturbată aprovizionarea mai multor ţări europene.

‘Fie Ucraina îşi achită datoriile, fie există riscul revenirii la situaţia de la începutul lui 2009’, a avertizat directorul executiv al concernului, Aleksei Miller.

Acest avertisment intervine în plină criză ruso-ucraineană. Sistarea livrării de gaze naturale ar pedepsi noul guvern prooccidental instalat la putere la Kiev după destituirea la sfârşitul lui februarie a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici care pentru Moscova este în continuare şeful ‘legitim’ al statului.

Întreruperea livrărilor de gaze naturale din Rusia ar afecta, de asemenea, Uniunea Europeană, în contextul în care jumătate din achiziţiile sale (65 de miliarde de metri cubi) tranzitează prin Ucraina.

‘Rusia se laudă că este un furnizor serios de gaze naturale şi alte surse de energie în lumea întreagă. A întrerupe gazele ar ameninţa această reputaţie, nu numai în ochii Ucrainei şi ai Europei, dar şi în întreaga lume’, a dat asigurări Josh Earnest.

Pe de altă parte, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat marţi că Uniunea Europeană va ajuta Ucraina, aflată în pragul falimentului, să reglementeze datoria pentru achiziţiile sale de gaze ruseşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata