Casa Albă pregătește un ajutor armat imens pentru Ucraina

Foto: tv8.md
31

SUA urmează să anunțe un nou ajutor, de circa 1 miliard de dolari, pentru Ucraina, în armament, lucru care pune din nou probleme serioase liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care nu izbutește să mai termine operațiunea militară demarată la final de februarie.

Concret, autoritățile de la Washington pregătesc astfel un nou sprijin pentru Ucraina ce va cuprinde numeroase arme, inclusiv sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie și muniție pentru obuziere.

Armamentul va include mai multe rachete pentru sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS) care fuseseră trimise în Ucraina și muniție pentru obuzierele M777. Sunt așteptate, de asemenea, capacități de lansare a rachetelor anti-navă Harpoon cu baza la sol, radiouri securizate, sisteme de vedere pe timp de noapte și instruire.

Noul pachet de ajutor apare fix în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin se întâlnește cu aliații la Bruxelles, transmite Reuters, care citează surse anonime.

De altfel, acesta ar putea fi împărțit în două categorii: transferul de articole de apărare în exces din stocurile americane și alte arme care sunt finanțate de Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, un program separat autorizat de Congres.

Șeful Pentagonului cere Occidentului să furnizeze mai multe arme

În acest context, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a îndemnat miercuri, 15 iunie, ţările occidentale să-şi intensifice livrările de arme către Ucraina, ca să se poată apăra în fața agresiunii Rusiei în războiul care ține de mai bine de trei luni.

În opinia sa, „Ucraina se confruntă cu un moment-cheie pe câmpul de luptă. Prin urmare, trebuie să ne sporim eforturile pentru ca ea să se poată apăra”, a spus Lloyd Austin în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din „grupul de contact” înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina ce  avut loc miercuri.

La rândul său, ministerul ucrainean al Apărării a exprimat marţi seară regretul că Ucraina nu a primit decât „aproximativ 10% din armele” pe care le-a cerut partenerilor săi occidentali, pentru a lupta împotriva armatei ruse, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul, într-o videoconferinţă cu jurnalişti danezi, să trimită „mai multe arme şi echipamente militare mai repede”, deoarece „ruşii au de 10, 100 de ori mai mult”.

În același timp, Rusia a transmis miercuri că a distrus cu tiruri de rachete de croazieră un depozit de arme livrate de ţările NATO în vestul Ucrainei.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata