Câştigul salarial mediu net a scăzut în februarie 2010 la 1.411 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna februarie de 1.411 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 15 lei (minus 1,1 la sută), informează Institutul Naţional de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.226 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (775 lei). În luna februarie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.940 lei, cu 1,4 la sută mai mic faţă de luna precedentă.
Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,7 la sută.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,8 la sută, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2010.
Comparativ cu ianuarie 2010, în luna februarie 2010, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna precedentă, când s-au acordat, în unele activităţi economice, premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009) ori ca urmare a nerealizărilor de producţii şi a dificultăţilor financiare.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 16 la sută în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, între 6 şi 10 la sută în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, între 4 şi 6 la sută în colectarea şi epurarea apelor uzate, hoteluri şi restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, între 2 şi 4 la sută în transporturi pe apă, colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile;

activităţi şi servicii de decontaminare), captarea, tratarea si distribuţia apei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrari audio şi activităţi de editare muzicala; activităţi de difuzare si transmitere de programe), agricultură, vânătoare şi servicii anexe, transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

Creşterile câştigului salarial mediu net din luna februarie 2010 faţă de luna precedentă, în unele activităţi economice, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de realizarea de producţii mai mari ori de disponibilizarea personalului cu câştiguri salariale mai mici:

cu 18,4 la sută în fabricarea produselor din tutun, între 11 şi 15 la sută în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 5 şi 7 la sută în cercetare-dezvoltare, alte activităţi extractive, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net, urmare a acordării în luna ianuarie, în majoritatea unităţilor, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009): administraţie publică (minus 2,8 la sută), învăţământ (minus 0,7 la sută), sănătate şi asistenţă socială (minus 5,4 la sută).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,9 la sută. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 99,4 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata