Cât costă şcolile private?

Aproape 65.000 de copii au fugit din învăţământul de stat către sutele de grădiniţe, şcoli şi licee private. Taxele de admitere pleacă de la câteva mii de lei şi ajung la mii de euro pe an, scrie România Liberă

Unele şcoli şi licee private au un sistem drastic de selecţie calitativă a elevilor, altele se mulţumesc cu cei care îşi permit să suporte taxele. La toate însă costurile lunare de şcolarizare ajung la nivelul unui salariu mediu pe economie. Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unul dintre liceele private de top, taxează ciclul gimnazial (clasele 5-8) cu 2.350 de euro pe an, iar ciclul liceal (clasele 9-12) cu 3.250 de euro pe an.

Complexul educaţional Lauder-Reut îşi oferă serviciile educaţionale contra 500 de euro/lună la grădiniţă, 550 euro/lună la şcoala primară, 600 euro/lună la gimnaziu şi 650 euro/lună la liceu. Liceul Hyparion din Bucureşti are o ofertă mai ieftină, de 2.500 de lei pe an pentru învăţământul de zi şi de 1.700 de lei pe an pentru seral sau frecvenţă redusă. The International School of Bucharest, a Fundaţiei „Lumina”, cere 5.450 de euro anual pentru grădiniţă şi ajunge până la 8.950 de euro/an la ciclul liceal.

Şcolile care predau integral în limba engleză şi folosesc sistemul şcolar american sau cel britanic Cambridge au preţuri şi mai mari. Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti costă 13.300 euro/an pentru şcoala primară, 17.420 euro/an la gimnaziu şi 18.605 euro/an la liceu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata