Cât de complicată este refinanţarea unui credit vechi şi cât de mult vă costă?

– Plafonarea comisionului de rambursare anticipată deschide pentru bancheri piaţa creditelor de refinanţare, iar câţiva jucători au deja „în funcţiune” produse special create pentru atragerea clienţilor de la alte bănci.

Jucători de talie mare precum Raiffeisen Bank sau CEC Bank au deja în ofertă credite speciale pentru refinanţarea altor împrumuturi, în timp ce majoritatea băncilor afirmă că produsele din oferta standard pot fi folosite şi pentru închiderea unor datorii mai vechi.

Dacă banca nu are în ofertă un produs special de refinanţare, clientul trebuie să precizeze că doreşte să închidă datorii mai vechi, astfel încât ratele să nu fie luate în considerare la gradul de îndatorare, informează Ziarul Financiar.

Cum funcţionează un credit de refinanţare?

„Se obţine mai întâi de la banca de la care s-a contractat creditul iniţial un acord de refinanţare”, explică Alin Alupei, directorul diviziei Retail în cadrul Bank Leumi.

Totodată, banca trebuie să îşi asume obligaţia de lichidare a creditului şi de radiere a garanţiilor, odată cu intrarea sumelor aferente în contul clientului.

În cazul creditelor garantate cu ipotecă, procedura este ceva mai complicată, întrucât banca de la care se ia creditul de refinanţare trebuie să ceară acordul băncii care a acordat iniţial finanţarea de a institui o ipotecă de rang inferior.

„Banca de la care a fost contractat creditul iniţial va ridica ipoteca asupra imobilului ulterior momentului în care suma necesară rambursării creditului este încasată în cont, urmând ca ipoteca de rang doi în favoarea noii bănci să devină de rang unu”, spun reprezentanţii GE Garanti Bank.

În cazul unui credit de refinanţare, clientul nu intră în niciun moment în posesia banilor. Banca de la care se ia creditul de refinanţare trimite sumele direct în contul de credit deschis la banca iniţială.

Chiar dacă clientul se califică pentru obţinerea unui împrumut mai mare decât datoria pe care o are de rambursat, suma suplimentară este blocată până la stingerea vechiului credit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata