Cât de departe suntem de ieşirea din criză?

– Nicolescu: Încă nu am depăşit punctul maximal al crizei, deşi se văd unele semnale de revenire

– Varfalvi: Sunt foarte pesimist aşa că mă aştept la o contracţie economică de până la 4% anul acesta

– Patronatele spun că FMI estimează o scădere economică de circa 2% în acest an, urmând ca în 2011 să se înregistreze o creştere modestă, relatează Curierul Naţional

Reprezentanţii patronatelor s-au întâlnit ieri cu şeful delegaţiei  Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, în vederea evaluării actualei situaţii economice, dar şi pentru găsirea unor soluţii de a trece mai uşor peste criză.

Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, se pare că România nu a depăşit încă punctul maximal al crizei. La rândul său, Ştefan Varfalvi, prim-vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) a arătat: „Sunt foarte pesimit, aşa că mă aştept la o contracţie economică de până la 4% anul acesta, însă cred că de anul viitor nu vom mai avea cădere economică„.

Patronatele au prezentat şefului delegaţiei  FMI un set de şapte măsuri prioritare care să contribuie la deblocarea situaţiei actuale.
”Printre măsurile prezentate se regăsesc şi  eliminarea imediată a impozitului minim, modificarea schemei de ajutor de stat, accelerarea absorbţiei fondurilor structurale prin introducerea unui sistem de evaluare şi motivare a personalului care aprobă cereri pentru finanţare europeană, precum şi stimularea producţiei industriale interne”, a enumerat Nicolescu câteva dintre măsurile prezentate  Fondului.

De asemenea, posibilitatea contractării de către România a unui nou împrumut pentru investiţii ar fi oricând binevenită, deoarece unui astfel de împrumut „poate să-i facă faţă orice ţară pentru că investiţiile sunt multiplicatoare: multiplică şi banii, şi bunăstarea„, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR),  Adrian Vasilescu.

În schimb, acesta a atras atenţia că România nu-şi permite în prezent „să poarte două fronturi: unu, pentru sănătatea bugetului, şi un alt front pentru ieşirea din recesiune„. „Ăsta e punctul meu de vedere. Eu cred că anul ăsta trebuie să mergem pe un singur front, şi anume pe însănătoşirea bugetului”, a adăugat Vasilescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata